ПОСНЕ БРЕСКВИЦЕ: Колачићи нашег детињства
Популарне бресквице, колачићи инспирисани ванилицама, обично се праве од теста с млеком и јајима.

Foto: Shutterstock
Али постоји врло укусна и мекана посна варијанта, савршена за дане Ускршњег поста и посне славе. Обавезно их припремите дан пре сервирања како би колачи били још меканији и лепше текстуре.
Састојци:
- 900 г + 4 кашике брашна
- 1 цела кесица прашка за пециво
- 200 мл воде
- 200 мл уља
- 2 шоље (од 200 мл) шећера
- црвена јестива боја
- шећер у кристалу
- За фил:
- џем по избору (најбоље од брескве или кајсије)
- рум по укусу
- мрвице од бисквита бресквице
Припрема:
Помешајте воду, уље и шећер у једној посуди, па промешајте и додајте 4 кашике брашна и прашак за пециво, па размутите и оставите да одстоји око 30 минута.
Потом додајте остатак брашна и мешајте док тесто не буде довољно густо да се одвајају куглице за ваљање.
Узимајте кашиком или прстима делове теста жељене величине, па ваљајте у куглице и ређајте по плеху који сте обложили папиром за печење. Водите рачуна о томе да се не додирују и да буду размакнуте макар прст и по јер ће нарасти током печења.
Пеците у рерни загрејаној на 180 степени између 15 и два минута, одоносно пре него што добију смеђу боју одоздо. После 10-15 минута проверавајте бресквице: тесто не сме да буде живо, али треба да остане беле боје.
Кад се куглице од теста, прохладе, издубите их, па убацујте мрвице у једну чинију, у коју ћете додати џем и рум. Добро то промешајте, па филујте куглице и спајајте их тако да добијете целе бресквице.
Након што све спојите, умочите колачиће у воду у којој сте размутили црвену боју за колаче, а потом у кристал шећер док се фино не залепи.
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТРОУГЛАСТИ ЧУПАВЦИ: Издашни, сочни и миришљави колачи које сви воле (ВИДЕО)
29. 03. 2025. у 16:00

КАРПАТИ КОЛАЧ: Лаган и кремаст колач који ће освојити сваког (ВИДЕО)
30. 03. 2025. у 11:30

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)