ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ: Колач са кремом од лимуна
Ваздушасти и хрскави колач са кремом од лимуна је лагани десерт који ћете радо правити.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 2 листа лиснатог теста, одмрзнута
- шећер у праху, за посипање
За крем од лимуна:
- 500 мл пуномасног млека
- 100 г шећера
- 3 жуманца
- 40 г кукурузног скроба
- 1 кашичица ванилиног екстракта
- 60 мл ликера од лимуна (лимончело)
- 1 кашика рендане лимунове коре
За слој од шлага:
- 250 мл слатке павлаке
- 2 кашике шећера у праху
- 1 кашичица екстракта лимуна
Припрема:
Како бисте направили овај колач, прво испеците лиснато тесто. Загрејте рерну на 200°Ц. Избоцкајте листове пецива виљушком и пеците док не порумене, отприлике 15-18 минута. Оставите да се потпуно охладе. Након тога припремите крем од лимуна.
Загрејте млеко са лимуновом корицом док лагано не проври. У посебној посуди умутите жуманца, шећер и кукурузни скроб. Постепено додајте врело млеко у мешавину јаја, непрестано мешајући. Вратите смесу у шерпу и кувајте на средњој ватри док се не згусне. Умешајте ванилин екстракт и лимончело. Оставите да се охлади.
Затим направите слој од шлага. Умутите слатку павлаку са шећером у праху и екстрактом лимуна док се не формира чврста пена. Поставите један лист лиснатог теста на послужавник. Намажите обилан слој креме од лимончела, а затим слој шлага.
Поновите са другим листом пецива и прелијте шлагом. Обилно поспите шећером у праху и украсите шлагом, лимуновом корицом или свежим бобицама. Оставите у фрижидеру најмање 2 сата пре сервирања.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РЕЦЕПТ ЗА БОСАНСКИ ЛОКУМ: Традиционална посластица која осваја срца (ВИДЕО)
22. 03. 2025. у 15:00

РАЈСКИ КОЛАЧ: Идеалан за љубитеље чоколаде, а укус је више него рајски
23. 03. 2025. у 14:30

КОЛАЧ ИЗ ШОЉЕ СПРЕМАН ЗА 5 МИНУТА: Савршен начин да се на брзину засладите
17. 03. 2025. у 17:05Јована Васић

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ИЗ АВИОНА: Стигла ми је фантастична вест од Ђорђе Мелони (ВИДЕО)
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић огласио се из авиона и рекао да му је стигла фантастична вест из Рима.
04. 04. 2025. у 12:49

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта
ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.
02. 04. 2025. у 10:16

ПРИЛАЗЕ МУ ЈЕДАН ПО ЈЕДАН: Јоца Амстердам из затвора стигао на сахрану Рутовића (ВИДЕО)
ДА СЕ опрости од Жељка Рутовића стигао је и Сретен Јоцић, познатији као Јоца Амстердам.
07. 04. 2025. у 13:36
Коментари (0)