ШВАРЦВАЛД ТОРТА: Савршена комбинација чоколаде, вишања и шлага
Шварцвалд торта је једна од омиљених посластица у Србији без које не могу да прођу свећани догађаји, као ни весеља. Њен посебан укус обара са ногу и највеће сладокусце, готово да не постоји особа која је не воли, а вишње јој дају невероватан укус.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 470 г брашна
- 470 г шећера
- 180 г незаслађеног какао праха
- 1 1/2 кашичица прашка за пециво
- 1 1/2 кашичица соде бикарбоне
- 1 кашичица соли
- 2 велика јајета
- 240 мл пуномасног млека
- 120 мл уља
- 2 кашичице ванилиног екстракта
- 240 мл кључале воде
- 680 г вишања из компота, оцеђених
- 470 мл слатке павлаке
- 60 г шећера у праху
- чоколадне струготине за декорацију
Припрема:
Како бисте направили ову торту, загрејте рерну на 175°Ц и намажите два округла калупа за торте, и побрашните их. У великој посуди за мешање помешајте брашно, шећер, какао прах, прашак за пециво, соду бикарбону и со. Додајте јаја, пуномасно млеко, уље и ванилин екстракт. Све умутите на средњој брзини миксером око 2 минута, а затим пажљиво умешајте кључалу воду. Ово ће створити прелепо глатко тесто.
Сипајте тесто равномерно у припремљене калупе за торте и пеците 30-35 минута. Оставите их да се охладе 10 минута пре него што их пребаците на решетку. Када се патишпањи потпуно охладе, пресеците сваки на пола хоризонтално и добићете 4 слоја. У посебној чинији умутите слатку павлаку са шећером у праху док не добијете чврсту пену.
Ставите један слој патишпања на тањир за сервирање, покапајте соком од вишања, премажите га обилатим слојем шлага и поспите вишњама. Поновите са свим слојевима и завршите патишпањем и шлагом. Поспите чоколадним струготинама и охладите пре сервирања.
(stvarukusa)
Препоручујемо
БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина
03. 04. 2025. у 13:00
ТОРТА СА ГРИЗОМ, ПУДИНГОМ И ПИШКОТАМА: Кремаста, јефтина, не пече се
01. 04. 2025. у 13:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)