СТЕЛА ТОРТА: Раскошни, префињени десерт - ужитак у сваком залогају
Торта је феноменалног укуса, погодна и за свечаније прилике.

Фото Printskrin Youtube
Састојци:
За смеђу кору:
- јаја 5
- шећер 5 кашика
- брашно 3 кашике
- млевени ораси 150 г
- прашак за пециво 1/2 кесице
За белу кору:
- беланаца 5
- шећер 200 г
- ванилин шећер 1 кесица
- сирће 1/2 кашичице
За крем:
- жуманаца 5
- брашно 3 кашике
- пудинг од ваниле 1
- млеко 6 дл
- прах шећер 150 г
- млевени ораси 200 г
- маргарин 200 г
За грилијаж (крокант):
- шећер 7 кашика
- сецкани ораси 100 г
Припрема:
Миксером умутите беланца, додавајући шећер, па у умућен шам додајте једно по једно жуманце. На крају лагано умешајте брашно са прашком за пециво и орахе. Кору пеците у већи четвртаст плех обложен пек папиром на 170 степени до пола сата. Када се охлади пресеците је уздужно на пола. Можете је пећи и у округлом плеху, па је пресеците на пола. За белу кору добро умутите беланца са додатком шећера и ваниле. При крају додајте сирће и пеците кору у истом плеху најпре на 150 степени, а онда смањите на 100 и оставите до сат времена како би се добро осушила. Ја сам овде направила грешку, јер у оригинал рецепту пише да се пече на 100 степени, али ми је остала доста влажна. Охлађену кору такође поделите на два дела. За крем умутите жуманца, пудинг од ваниле и брашно у мало одузетог млека од наведене количине, па све скувајте у остатак проврелог млека. Када се згусне, склоните, па у млак крем додајте маргарин предходно умућен са прах шећером. На крају у то умешајте и млевене орахе. За грилијаж истопите кристал шећер и додајте орахе. Изручите на уљем подмазан тањир, па када се охлади самељите на машини за орахе или у блендеру.
Торту слажите овим редом: смеђа кора - део крема - бела кора - грилијаж - бела кора - крем - смеђа кора. Одозго торту украсите по жељи шлагом или је прелијте чоколадом.
Торту добро охладите у фрижидеру, па је послужите.
(trpeza)
Препоручујемо

БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина
03. 04. 2025. у 13:00

РЕЦЕПТ ЗА ВАСИНУ ТОРТУ: Нема лепше, ни укусније торте - ненадмашна је (ВИДЕО)
24. 03. 2025. у 11:30

ТОРТА СА БАНАНАМА И ЧОКОЛАДОМ: Неодољиво кремаста посластица коју сви воле
08. 03. 2025. у 15:00Јована Васић

ТРАМП ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Послао писмо Урсули фон дер Лајен, царине од 30 посто ступају на снагу 1. августа
ЦАРИНЕ од 30 одсто на сву робу која се из Мексика или земаља Европске уније увози у Сједињене Америчке Државе ступиће на снагу 1. августа, саопштио је данас амерички председник Доналд Трамп.
12. 07. 2025. у 14:55

ОТКРИВЕН УЗРОК ПАДА БОИНГА СА 260 ПУТНИКА: Аудио снимак пилота из кокпита само продубљује мистерију
ИСТРАЖИТЕЉИ су открили узнемирујуће детаље у оквиру прелиминарне истраге пада авиона компаније Air India, на лету 171, у којем је у јуну страдало 260 особа.
12. 07. 2025. у 15:36

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (0)