ТРИГОНА: Грчки десерт који се не одбија, а помера границе доброг укуса

Јована Васић

19. 04. 2025. у 16:00

Слаткиш који се поједе за трен ока, за праве сладокусце.

ТРИГОНА: Грчки десерт који се не одбија, а помера границе доброг укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

За коре:
  • 500 г кора за питу (фило тесто)
  • 100 г растопљеног путера

За крем:

  • 500 мл млека
  • 100 г шећера
  • 4 жуманца
  • 50 г кукурузног скроба
  • 1 кашичица ванилин шећера
  • 200 мл слатке павлаке

Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Поређајте коре за питу једну преко друге, сваку премазујући растопљеним путером. Исеците на квадрате величине око 10x10 цм. Сваки квадрат савијте у троугао. Поређајте на плех обложен папиром за печење и пеците док не порумене, око 10-15 минута. Оставите да се охладе. У шерпи помешајте млеко и половину шећера, ставите на средњу ватру и загрејте до врења.
У међувремену, помешајте жуманца, преостали шећер, кукурузни скроб и ванилин шећер док не добијете глатку смесу. Кад млеко проври, постепено додајте смесу од жуманаца, стално мешајући док се не згусне. Склоните с ватре, прекријте пластичном фолијом и оставите да се охлади. Умутите слатку павлаку и помешајте са охлађеним кремом. Сваки печени троугао напуните кремом и послужите.

(trpeza)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НОВИ БИКОВСКИ ТРЕНД? Три алт‑криптовалуте које треба пратити у јуну