МОХИТО ТОРТА: Очаравајућа посластица неодољивог укуса
Мохито торта је кремаста, освежавајућа и савршена за све прославе.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 6 јаја
- 260 г жутог шећера
- 120 г растопљеног путера, охлађеног на собну температуру
- 1 кашичица ванилиног екстракта
- 260 г обичног брашна
Мохито шећерни сируп:
- 150 г мусковадо шећера
- 4 лимете, 2 танко исечене за врх торте
- 75 мл белог рума
- шаку нане, исечене на ситне комаде
За крем од лимете:
- 200 г путера собне температуре
- 400 г шећера у праху, просејаног
- ½ кашичице или 1 кашичица пасте од ваниле
- ванилин екстракт
- рендана корица и сок 2 лимете
Припрема:
Како бисте направили ову торту, прво направите сируп, ставите шећер, 40 мл воде, сок од лимете и бели рум у малу тепсију. Кувајте на лаганој ватри да се шећер раствори, па након тога кувајте још 1 минут. Склоните са рингле, додајте корицу лимете и листиће нане, па промешајте. Оставите да се сируп охлади, а затим оставите да одстоји неколико сати како би се укуси спојили.
Загрејте рерну на 200 Ц. Маслацем премажите 2 калупа пречника 20 цм и обложите папиром за печење. У металној или стакленој посуди лагано умутите јаја, затим додајте шећер и поново лагано умутите. Ставите посуду на тигањ са тек прокуваном водом, пазећи да не додирује воду. Мутите миксером 10 минута док се смеса не згусне и не утростручи запремину.
Додајте путер и екстракт ваниле, пазећи да не избаците ваздух из теста. Додајте брашно у три серије тако што ћете га просејати на тесто, а затим га умешати. Сипајте тесто у калупе и поравнајте врх. Пеците 15 минута док мало не порумени на врху.
Оставите калупе да се охладе 5 минута, а затим пребаците патишпање на жицу да се хлади. Када се охлади, процедите мохито сируп и обилно га премажите четком за колаче по врховима патишпања, понављајући сваких неколико минута док не потрошите две трећине сирупа.
Да направите глазуру од путера, умутите путер док не постане глатко, а затим умутите шећер у праху, ванилу, сок и корицу лимете. Додајте још шећера у праху ако је потребно. Нанесите танак слој глазуре преко првог патишпања, а затим ставите други преко њега. Загладите остатак глазуре преко торте, почевши од врха, а затим са стране. Украсите кришкама лимете и сервирајте са преосталим сирупом.
(stvarukusa)
Препоручујемо
АМБАСАДОР ТОРТА: Прави избор за Ускрс, пуна ораха и чоколаде (ВИДЕО)
18. 04. 2025. у 10:00
ПОСНА КИНДЕР ТОРТА: Неодољив укус коме нећете моћи да одолите
13. 04. 2025. у 10:00
ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА У БРИСЕЛУ? ЕУ убеђује Белгију да прихвати план који би разбеснео Русију, воде се разговори ван главне сале самита
ЕВРОПСКА комисија и Белгија тренутно воде интензивне разговоре ван главне сале самита како би усагласиле најосетљивије делове плана Европске уније за коришћење 210 милијарди евра замрзнуте руске имовине у корист Украјине, рекло је за Политико пет дипломата и званичника ЕУ упознатих са током преговора.
18. 12. 2025. у 16:38
"СРБЕ СУ РАСТРГЛИ, РАСТРГЛИ СУ ЈЕДАН НАРОД" Путин жестоко ударио по Европи: Тамо нема цивилизације, само деградације!
ИСПОСТАВИЛО се да на Западу нема никакве цивилизације, већ само континуирана деградација, изјавио је председник Русије Владимир Путин на проширеном колегијуму Министарства одбране Русије.
17. 12. 2025. у 13:13
МИМУ ЗАУСТАВИЛА ПОЛИЦИЈА: Изненадило их је оно што су затекли у колима
НАКОН што их је зауставила полиција, призор у колима их је изненадио...
17. 12. 2025. у 10:09
Коментари (0)