КРЕМАСТИ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Рецепт за брзу посластицу

Milena Tomasevic

06. 09. 2025. у 13:50

Симбол елеганције и уживања – свиленкаста текстура, богат укус крем сира и свежина лимуна чине овај колач правим класиком. Уз бобице и лаган прелив, изгледа једнако лепо колико и прија.

КРЕМАСТИ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Рецепт за  брзу посластицу

ФОТО: Novosti


Састојци

Подлога:

  • 200 гр кекса 
  • 100 гр путера (отопљеног)
  • 1 прстохват соли

Фил:

  • 1000 гр крем сира  
  • 250 гр шећера
  • 200 гр павлаке  
  • 4 јаја  
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • 1 кашика свеже цеђеног лимуновог сока
  • 1 прстохват соли
  • 2 кашике брашна

Декорација 

свежe малине, боровнице, корица лимуна, шећер у праху

Припрема

Подлога

Самлети кекс у блендеру па помешати са отопљеним путером и прстохватом соли. Масу равномерно распоредити у округлу форму  24 cm, добро притиснути. Пећи на 170 °C око 10 минута, затим извадити и охладити.

Фил

У великој чинији умутити крем сир са шећером док не постане кремаст. Додати павлаку, јаја једно по једно, ванилу, лимунов сок, со и брашно. Мешати лагано да смеса остане кремаста без превише ваздуха.

Печење

Умутити фил и сипати преко охлађене подлоге. Обмотајте спољашњост калупа алуминијумском фолијом и ставите у већи плех са врелом водом (водено купатило). Пећи на 160 °C око 60–70 минута, док ивице не буду стегнуте, а средина благо „трепери“.

Хлађење

Искључити рерну, оставити колач још 30 минута унутра мало одшкринути врата. Потпуно охладити на собној температури, затим преко ноћи у фрижидеру.

Декорација и сервирање

Посути шећером у праху, украсити свежим малинама, боровницама или корицом лимуна.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)