ДОМАЋА ШТРУДЛА СА МАКОМ: Мекана, мирисна и празнична
Ова домаћа макова штрудла (маковњача) спаја мекано квасно тесто, богат фил од мака са медом, сувим грожђем и орасима и нежен слатки прелив који јој даје свечани сјај. Рецепт је традиционалан, издашан и увек омиљен – колач који нестаје док је још топао.
ФОТО: Novosti
Састојци
Квасно тесто
- 500 гр брашна
- 200 мл топлог млека
- 80 гр шећера
- 80 гр отопљеног путера
- 2 жуманца
- 1 јаје
- 25 гр свежег или 7 г сувог квасца
- прстохват соли
- 1 кашичица ваниле
Фил од мака
- 300 гр мака
- 300 мл млека
- 100 гр шећера
- 80 гр меда
- 50 гр путера
- 100 гр сувог грожђа
- 100 гр сецканих ораха
- 50 гр коре поморанџе
- 1 јаје
- 1 кашичица ароме бадема
- 1 кашичица цимета
Прелив
- 150 гр шећера у праху
- 2–3 кашике вреле воде или лимуновог сока
- сецкани ораси за украс
Припрема
У мало млека из рецепта додајте квасац, кашичицу шећера и кашику брашна. Оставите 10 минута да запени и активира се.
У чинији помешајте брашно, шећер и со. Додајте јаје, жуманца, ванилу и подигнути квасац.
Улијте млеко и месите око 5 минута. Додајте отопљени путер и месите још око 10 минута, док тесто не постане глатко и еластично. Покријте и оставите да нарасте 1 сат.
Мак кувајте у млеку 20 минута. Процедите и самљите два пута. Додајте путер, шећер и мед и добро промешајте. Када се фил прохлади, убаците јаје, суво грожђе, орахе и кору поморанџе.
Поделите тесто на два дела. Сваки део разваљајте у правоугаоник 30×40 cm. Распоредите фил, остављајући 2 cm празне ивице. Увијте у ролат, добро затворите крајеве. Оставите да одстоји 20 минута. Пеците на 180°C 35–40 минута, док лепо не порумени.
Шећер у праху помешајте са врућом водом или лимуновим соком до густине глазуре. Прелијте топле штрудле и поспите орасима.
Уживајте!
Препоручујемо
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
Коментари (0)