ДА ЛИ ЋЕМО ЈЕСТИ БРАШНО ОД ЦРВА: Необичан научни пројекат Пољопривредног факултета у Новом Саду (ФОТО)
ДА коке док шетају двориштем чепркајући пронађу и по којег црва и у сласт га поједу, одавно је позната ствар, док оне које се одгајају у кавезима и у затвореном простору немају ту привилегију. То ће се ускоро променити, па ће и ове друге имати прилику да једу, ову, њима омиљену "посластицу". Наиме, на Пољопривредном факултету у Новом Саду, група професора, истраживача и научника, већ месецима ради на пројекту "Просистем".

Фото Љ. П. и Пољопривредни факултет
О чему је заправо реч, у разговору за "Новости" открива др Мирослава Половински Хорватовић, виши научни сарадник на новосадском Пољопривредном факултету, једна од осам учесника у поменутом пројекту и истиче да је циљ да од црва, конкретно ларви, направе брашно, које се додаје осталим компонентама за исхрану живине.
- Узгајамо црва брашнара "тенебрио милитор", и изучавају се само ларве - казује наша саговорница, објашњавајући да су оне сварљивије. - Урадили смо оглед са овим инсектима, хранили смо их да утврдимо њихову сварљивост. Познато је да су инсекти добри за исхрану животиња, због протеина.
Објашњавајући процес како се долази до брашна од црва, наша саговорница каже да ларве пролазе технолошки процес, и у једном моменту се прекида њихов раст, тако што се скувају, односно бланширају. Кувањем се уједно и стерилишу, а затим се суше. С обзиром на то, да ларве имају пуно масноће, она се мора оцедити, а затим се мељу и добија се брашно.
- Радимо метаболичка испитивања са различитим количинама ларви којe ће се стављати у храну, како би се дошло до оне одговарајуће - предочава др Половински Хорватовић. - Ларве се хране различитим хранивима како би се добио што повољнији хемијски састав. Метаболички оглед ће бити најпре на мањем броју бројлера - пилића, и тада ћемо сазнати који проценат је најповољнији за сварљивост. Тек након тога кренуће оглед на 1.200 пилића.
Црве, односно ларве, новосадски научници гаје у огледном пољу у Темерину, где је смештен огранак Пољопривредног факултета, и тамо су за њих створени идеални услови.
Да би скренули пажњу на своје пројекте, експерименте и оно што раде у лабораторијама, усудили су се да направе и чоколаду са инсектима.
Узели су смесу белгијске чоколаде и излили на ларве. Они који су је пробали, кажу да је под зубима била хрскава, као кранч. А намера новосадских научника била је да тим несвакидашњим производом на нашим просторима, скрену пажњу на пројекат чији је циљ производња ларви инсеката за прехрану живине и стоке, алтернатива биљном протеину и све већој потреби за производњом протеинске хране у свету и код нас.
Предност узгајања
ПРЕДНОСТ узгајања инсеката се, према речима наше саговорнице, огледа и у томе што се на одређеном простору, на неколико полица могу производити протеини и имати их читаве године, јер ресурси производње хране постају ограничени. Предност оваквог начина производње је што је сигурнија од оне на отвореном, односно њивама.

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

"ОЛ СТАР" СЕ МЕЊА ИЗ КОРЕНА, Никола Јокић ће добити прилику да заблиста као никада! (ВИДЕО)
НБА лига је донела одлуку да из корена промени формат "ол-стар" меча, потврдио је комесар лиге Адам Силвер.
04. 06. 2025. у 21:50

УЧЕНИЦИ БИЛИ ЗАБЕЗЕКНУТИ: Шта је наставница обукла - одмах је сликали, фотке су обишле свет
НАСТАВНИЦА Вероника Дукју потрудила се да визуелизује своју лекцију из анатомије. Њен потез одушевио је хиљаде корисника друштвених мрежа, на којима су се прошириле фотографије са њеног часа.
04. 06. 2025. у 10:42
Коментари (0)