ДА ЛИ ЋЕМО ЈЕСТИ БРАШНО ОД ЦРВА: Необичан научни пројекат Пољопривредног факултета у Новом Саду (ФОТО)

Љ. Перадовић

26. 08. 2024. у 11:20

ДА коке док шетају двориштем чепркајући пронађу и по којег црва и у сласт га поједу, одавно је позната ствар, док оне које се одгајају у кавезима и у затвореном простору немају ту привилегију. То ће се ускоро променити, па ће и ове друге имати прилику да једу, ову, њима омиљену "посластицу". Наиме, на Пољопривредном факултету у Новом Саду, група професора, истраживача и научника, већ месецима ради на пројекту "Просистем".

ДА ЛИ ЋЕМО ЈЕСТИ БРАШНО ОД ЦРВА: Необичан научни пројекат Пољопривредног факултета у Новом Саду (ФОТО)

Фото Љ. П. и Пољопривредни факултет

О чему је заправо реч, у разговору за "Новости" открива др Мирослава Половински Хорватовић, виши научни сарадник на новосадском Пољопривредном факултету, једна од осам учесника у поменутом пројекту и истиче да је циљ да од црва, конкретно ларви, направе брашно, које се додаје осталим компонентама за исхрану живине.

- Узгајамо црва брашнара "тенебрио милитор", и изучавају се само ларве - казује наша саговорница, објашњавајући да су оне сварљивије. - Урадили смо оглед са овим инсектима, хранили смо их да утврдимо њихову сварљивост. Познато је да су инсекти добри за исхрану животиња, због протеина.

ЕXТРА БЕТ - КВОТА ДО 500 НА ЈЕДНОМ МЕЧУ

Објашњавајући процес како се долази до брашна од црва, наша саговорница каже да ларве пролазе технолошки процес, и у једном моменту се прекида њихов раст, тако што се скувају, односно бланширају. Кувањем се уједно и стерилишу, а затим се суше. С обзиром на то, да ларве имају пуно масноће, она се мора оцедити, а затим се мељу и добија се брашно.

- Радимо метаболичка испитивања са различитим количинама ларви којe ће се стављати у храну, како би се дошло до оне одговарајуће - предочава др Половински Хорватовић. - Ларве се хране различитим хранивима како би се добио што повољнији хемијски састав. Метаболички оглед ће бити најпре на мањем броју бројлера - пилића, и тада ћемо сазнати који проценат је најповољнији за сварљивост. Тек након тога кренуће оглед на 1.200 пилића.

ЕXТРА БЕТ - КВОТА ДО 500 НА ЈЕДНОМ МЕЧУ

Црве, односно ларве, новосадски научници гаје у огледном пољу у Темерину, где је смештен огранак Пољопривредног факултета, и тамо су за њих створени идеални услови.

Хоће ли се ларве црва, односно брашно од њих користити и за људску исхрану, "људи од науке" не искључују такву могућност у будућности. Засада не.

Да би скренули пажњу на своје пројекте, експерименте и оно што раде у лабораторијама, усудили су се да направе и чоколаду са инсектима.

Узели су смесу белгијске чоколаде и излили на ларве. Они који су је пробали, кажу да је под зубима била хрскава, као кранч. А намера новосадских научника била је да тим несвакидашњим производом на нашим просторима, скрену пажњу на пројекат чији је циљ производња ларви инсеката за прехрану живине и стоке, алтернатива биљном протеину и све већој потреби за производњом протеинске хране у свету и код нас.

Предност узгајања

ПРЕДНОСТ узгајања инсеката се, према речима наше саговорнице, огледа и у томе што се на одређеном простору, на неколико полица могу производити протеини и имати их читаве године, јер ресурси производње хране постају ограничени. Предност оваквог начина производње је што је сигурнија од оне на отвореном, односно њивама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.

22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.

25. 07. 2025. у 08:55

Коментари (0)

„УЖИВАЈ, РЕЦИКЛИРАЈ И ОДГОВОРНО КОНЗУМИРАЈ“ порука Апатинске пиваре са 31. Дринске регате