ОЖИВЕЛИ ХЛЕБ СРПСКИХ ЈУНАКА: У Лозници припремају таин, који је у ратовима нашим војницима био и храна и амајлија

В Митрић

30. 08. 2024. у 15:49

У БЕЗНАЂУ, очају, када све умире, а живот постаје ништаван, када се чује само говор пушака и топова, око струка у торбицама, носили су храбри српски војници таин, верујући да ће преживети и да ће их он спасти од куршума.

ОЖИВЕЛИ ХЛЕБ СРПСКИХ ЈУНАКА: У Лозници припремају таин, који је у ратовима нашим војницима био и храна и амајлија

фото в митрић

Речи мајки, које су их испратиле у рат, да чувају таин, урезивале су се у њихове мисли. После сваке битке, преживели су се рукама хватали за своју торбицу са таином, љубећи парче већ убуђалог хлеба, захваљујући Богу што још дишу и тако до нове битке. Тако је таин постао симбол снаге, вере и храбрости целог српског народа.

Овако су о таину, српском војничком хлебу, писали др Сретен Миленковић и др Милорад Димић, у делу "125 година Војне болнице у Нишу". То је само једна од прича да је таин српским војницима био и амајлија. А један од најугледнијих српских хирурга, професор др Мирко Керкез, решио је да га оживи. Установио је у Лозници, на Лагатору, некадашњем имању Вука Караџића, праву "Српску војну кујну", која је и статична и мобилна, где се уз војнички пасуљ и друга јела наших јунака из Великог рата, припрема и таин. По рецептури старамајки из Јадра, Подриња, Рађевине, Подгорине и Поцерине, припрема га Снежана Караковић.

- Рецептура је трајна, иста готово век и по. Наше мудре мајке тражиле су начин да направе здрав, дуготрајан и укусан хлеб за мужеве, синове и браћу када крену на фронт. Таин се припрема од две трећине ражаног и трећине пшеничког брашна, уз додатак соли и квасца, а печен тежи 800 грама. Некада је уместо квасца коришћен комин: старо, очврсло, суво, квасно тесто. Тајна припремања не постоји и ми рецепт радо дајемо свима онима који га желе. Важно је да добро замешено тесто одстоји више сати, ако треба и пола дана - истиче професор Керкез, који је и сам добар део каријере провео у војној и полицијској униформи као ратни хирург.

Брашно стиже из воденице, класичне поточаре, урађено по древним воденичарским аршинима. Прве количине "јуначког хлеба", који иде уз сва јела и предјела, подељене су бесплатно Лозничанима и њиховим гостима. У њему ће да уживају и малишани учесници Дечјег риболова, који се у Јањи, на Дрини, одржава у суботу.

- Хлеб таин смо васкрсли, људи су одушевљени, а посебно малишани, јер је леп и врућ, али и кад се охлади - каже професор. - Производња таина у српској војсци почела је одмах после турско-српских ратова. Чињеница да је обавезни део униформе била управо торбица за хлеб, сведочи да је таин био светиња нашим војницима.

Алексин из 1912. - у Пироту

МАДА се ретко излаже, један таин испечен 1912. и данас се чува у Музеју Понишавља у Пироту. Био је прво следовање Пироћанца Алексе Здравковића. Мајка га је заветовала када је кренуо у балканске ратове да прво следовање таина сачува и да ће га оно чувати од куршума. Алекса је војевао у оба балканска и Великом рату, вратио се одликован, али и са сачуваним таином. Прича о Алексином хлебу ширила се међу војницима, нарочито после битке код Битоља, када је метак намењен Алекси погодио његову чутурицу, а Алекса није добио ни огреботину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

Коментари (0)

МОЖЕШ ЛИ ДА ПОНОВИШ ТО ШТО СИ РЕКАО? Гвардиола остао у шоку кад је чуо за Халанда