ОЖИВЕЛИ ХЛЕБ СРПСКИХ ЈУНАКА: У Лозници припремају таин, који је у ратовима нашим војницима био и храна и амајлија
У БЕЗНАЂУ, очају, када све умире, а живот постаје ништаван, када се чује само говор пушака и топова, око струка у торбицама, носили су храбри српски војници таин, верујући да ће преживети и да ће их он спасти од куршума.

фото в митрић
Речи мајки, које су их испратиле у рат, да чувају таин, урезивале су се у њихове мисли. После сваке битке, преживели су се рукама хватали за своју торбицу са таином, љубећи парче већ убуђалог хлеба, захваљујући Богу што још дишу и тако до нове битке. Тако је таин постао симбол снаге, вере и храбрости целог српског народа.
Овако су о таину, српском војничком хлебу, писали др Сретен Миленковић и др Милорад Димић, у делу "125 година Војне болнице у Нишу". То је само једна од прича да је таин српским војницима био и амајлија. А један од најугледнијих српских хирурга, професор др Мирко Керкез, решио је да га оживи. Установио је у Лозници, на Лагатору, некадашњем имању Вука Караџића, праву "Српску војну кујну", која је и статична и мобилна, где се уз војнички пасуљ и друга јела наших јунака из Великог рата, припрема и таин. По рецептури старамајки из Јадра, Подриња, Рађевине, Подгорине и Поцерине, припрема га Снежана Караковић.
- Рецептура је трајна, иста готово век и по. Наше мудре мајке тражиле су начин да направе здрав, дуготрајан и укусан хлеб за мужеве, синове и браћу када крену на фронт. Таин се припрема од две трећине ражаног и трећине пшеничког брашна, уз додатак соли и квасца, а печен тежи 800 грама. Некада је уместо квасца коришћен комин: старо, очврсло, суво, квасно тесто. Тајна припремања не постоји и ми рецепт радо дајемо свима онима који га желе. Важно је да добро замешено тесто одстоји више сати, ако треба и пола дана - истиче професор Керкез, који је и сам добар део каријере провео у војној и полицијској униформи као ратни хирург.
Брашно стиже из воденице, класичне поточаре, урађено по древним воденичарским аршинима. Прве количине "јуначког хлеба", који иде уз сва јела и предјела, подељене су бесплатно Лозничанима и њиховим гостима. У њему ће да уживају и малишани учесници Дечјег риболова, који се у Јањи, на Дрини, одржава у суботу.
- Хлеб таин смо васкрсли, људи су одушевљени, а посебно малишани, јер је леп и врућ, али и кад се охлади - каже професор. - Производња таина у српској војсци почела је одмах после турско-српских ратова. Чињеница да је обавезни део униформе била управо торбица за хлеб, сведочи да је таин био светиња нашим војницима.
Алексин из 1912. - у Пироту
МАДА се ретко излаже, један таин испечен 1912. и данас се чува у Музеју Понишавља у Пироту. Био је прво следовање Пироћанца Алексе Здравковића. Мајка га је заветовала када је кренуо у балканске ратове да прво следовање таина сачува и да ће га оно чувати од куршума. Алекса је војевао у оба балканска и Великом рату, вратио се одликован, али и са сачуваним таином. Прича о Алексином хлебу ширила се међу војницима, нарочито после битке код Битоља, када је метак намењен Алекси погодио његову чутурицу, а Алекса није добио ни огреботину.

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

Певачица више не живи са мужем, јавно се огласила: "Никад не знаш кроз шта неко пролази"
"НИКАД не знаш кроз шта неко пролази..."
11. 06. 2025. у 19:04
Коментари (0)