ОЖИВЕЛИ ХЛЕБ СРПСКИХ ЈУНАКА: У Лозници припремају таин, који је у ратовима нашим војницима био и храна и амајлија
У БЕЗНАЂУ, очају, када све умире, а живот постаје ништаван, када се чује само говор пушака и топова, око струка у торбицама, носили су храбри српски војници таин, верујући да ће преживети и да ће их он спасти од куршума.

фото в митрић
Речи мајки, које су их испратиле у рат, да чувају таин, урезивале су се у њихове мисли. После сваке битке, преживели су се рукама хватали за своју торбицу са таином, љубећи парче већ убуђалог хлеба, захваљујући Богу што још дишу и тако до нове битке. Тако је таин постао симбол снаге, вере и храбрости целог српског народа.
Овако су о таину, српском војничком хлебу, писали др Сретен Миленковић и др Милорад Димић, у делу "125 година Војне болнице у Нишу". То је само једна од прича да је таин српским војницима био и амајлија. А један од најугледнијих српских хирурга, професор др Мирко Керкез, решио је да га оживи. Установио је у Лозници, на Лагатору, некадашњем имању Вука Караџића, праву "Српску војну кујну", која је и статична и мобилна, где се уз војнички пасуљ и друга јела наших јунака из Великог рата, припрема и таин. По рецептури старамајки из Јадра, Подриња, Рађевине, Подгорине и Поцерине, припрема га Снежана Караковић.
- Рецептура је трајна, иста готово век и по. Наше мудре мајке тражиле су начин да направе здрав, дуготрајан и укусан хлеб за мужеве, синове и браћу када крену на фронт. Таин се припрема од две трећине ражаног и трећине пшеничког брашна, уз додатак соли и квасца, а печен тежи 800 грама. Некада је уместо квасца коришћен комин: старо, очврсло, суво, квасно тесто. Тајна припремања не постоји и ми рецепт радо дајемо свима онима који га желе. Важно је да добро замешено тесто одстоји више сати, ако треба и пола дана - истиче професор Керкез, који је и сам добар део каријере провео у војној и полицијској униформи као ратни хирург.
Брашно стиже из воденице, класичне поточаре, урађено по древним воденичарским аршинима. Прве количине "јуначког хлеба", који иде уз сва јела и предјела, подељене су бесплатно Лозничанима и њиховим гостима. У њему ће да уживају и малишани учесници Дечјег риболова, који се у Јањи, на Дрини, одржава у суботу.
- Хлеб таин смо васкрсли, људи су одушевљени, а посебно малишани, јер је леп и врућ, али и кад се охлади - каже професор. - Производња таина у српској војсци почела је одмах после турско-српских ратова. Чињеница да је обавезни део униформе била управо торбица за хлеб, сведочи да је таин био светиња нашим војницима.
Алексин из 1912. - у Пироту
МАДА се ретко излаже, један таин испечен 1912. и данас се чува у Музеју Понишавља у Пироту. Био је прво следовање Пироћанца Алексе Здравковића. Мајка га је заветовала када је кренуо у балканске ратове да прво следовање таина сачува и да ће га оно чувати од куршума. Алекса је војевао у оба балканска и Великом рату, вратио се одликован, али и са сачуваним таином. Прича о Алексином хлебу ширила се међу војницима, нарочито после битке код Битоља, када је метак намењен Алекси погодио његову чутурицу, а Алекса није добио ни огреботину.

ШОК ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР: Најављено да ће пасти пола метра снега! Овакве екстреме ни метеоролози не памте
ПРЕМА најавама метеоролога, октобар 2025. почеће у Србији под утицајем продора хладног ваздуха са североистока Русије који је дошао до Немачке и Пољске, али се полако приближава ка нама што ће проузроковати развој циклона у Јонском, Тиренском и делу Јадранског мора и већ 1. октобра, у среду, у вечерњим часовима на југу и југозападу Србије почеће да пада киша.
30. 09. 2025. у 20:58

"ЗАШТО МИ ПИПАШ ЖЕНУ?" Овако је почела туча на свадби у Горњем Милановцу, насрнули на доктора (ВИДЕО)
СВАДБЕНО весеље у Горњем Милановцу претворило се у хаотичну сцену када је дошло до несвакидашњег инцидента.
30. 09. 2025. у 16:10

ОГЛАСИЛА СЕ БИЉА НАКОН РАСТАНКА ОД АЦЕ ИЛИЋА: "Видећу како време пролази..."
ИАКО растављени, Биља и Аца имају велики разлог за славље.
01. 10. 2025. у 12:20
Коментари (0)