НАШ КАЧКАВАЉ У ЕЛИТИ ПРЕ НЕГО ПОЛА ЕВРОПЕ: Пиротска млекарска школа "Др Обрен Пејић" излази и на међународну сцену

В. ЋИРИЋ

09. 05. 2022. у 12:00

МЛЕКАРСКА школа са Домом ученика "Др Обрен Пејић" се полако, али сигурно пробија и на међународну сцену, па је ова установа у којој се дуално образовање одомаћило још пре више деценија сада постала део европског пројекта у којем учествују Данска, Холандија, Ирска, Турска, Француска, Немачка и Румунија.

НАШ КАЧКАВАЉ У ЕЛИТИ ПРЕ НЕГО ПОЛА ЕВРОПЕ: Пиротска млекарска школа Др Обрен Пејић излази и на међународну сцену

Фото В. Ћирић

Пироћанци су се, тако, уз неколико фирми и институција из наше земље - међу којима су млекара "Милкхаус", Привредна комора Србије и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду - нашли у пројекту "Изврсност у мелкарству" чија је вредност око четири милиона евра, колико је опредељено за повезивање свих субјеката из ланца прераде млека у једну целину, како би се у перспективи формирали Центри изврсности.

С обзиром на то да у пиротској школи стасавају првокласни мајстори за качкаваљ, напитке од млека и разне врсте сирева, ово омогућава још квалитетније повезивање средњошколаца, наставника, студената и капацитета за прераду млека - све уз предавања о упошљености капацитета и најновијим технологијама. Пројекат подразуемева и међусобне посете производним погонима, те присуствовање предавањима и уско специјализованим курсевима, а најављен је и такозвани трансфер знања и достигнућа у млекарству.

Фото В. Ћирић

Овакав вид едукације се у Србији реализује по први пут и трајаће четири године, колико и школовање једне генерације мајстора за прераду млека. После тог периода, пројекат ће се проширити и на остале земље чланице ЕУ.

Подсетимо, пиротска Млекарске школа је формирана половином прошлог века, а овде су се - уз практичну наставу - образовали кадрови из млекара широм тадашње СФРЈ, који су практично из школских клупа одлазили у производне погоне, без и једног дана чекања на бироима за запошљавање. Последњих година, овде уче и пекари, и месари, али је прерада млека и даље основно опредељење, по којем је ова образовна установа препознатљива у овом делу Балкана. Јер, овде се - у радионици за практичну наставу - свакодневно преради више од пет тона сировог млека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).

09. 01. 2025. у 20:45

Коментари (0)

НЕ МОЖЕ БЕЗ КОШАРКЕ: Лесор се вратио на терен, навијачи Панатинакоса одушевљени  (ВИДЕО)