СЛАТКА ЛУБЕНИЦА ЈЕ КАО МИРАЖЏИКА: Репортер "Новости" у сремском селу Хртковци, код Руме, где као Сава тече дуга бостанџијска традиција

Татјана Лош

02. 08. 2022. у 08:38

РАВНИЦА, широка и пространа баш као у стиховима Мике Антића. На плус 35, поглед унедоглед чини се још бескрајнијим. Земља пуца од врелине, раслојава се у пукотине као шаре на лубеници.

СЛАТКА ЛУБЕНИЦА ЈЕ КАО МИРАЖЏИКА: Репортер Новости у сремском селу Хртковци, код Руме, где као Сава тече дуга бостанџијска традиција

Фото Д. Савић

Памти Срем и топлија лета, али увек оно актуелно оцрнимо као најврелије. Срећом, лубенице су прошле без "сунчанице". Избегле "топлотни удар", сачувале свежину у сушне дане. Ено их како се са сремским педигреом, као потврдом квалитета, "башкаре" на пијацама широм Србије. Одатле нестају као алва. Не задуго, јер још неколико дана и са сремских њива биће скинута и последња сласна лепотица.

Док се мештани Шашинаца и Добринаца, по навици, вербално кошкају чија је лубеница (и) овог лета најслађа, ми смо зашли у њиве које ће ускоро бити сам комшилук новог ауто-пута. Ту, између Руме и Шапца, у селу Хртковци, тече као Сава дуга и родна бостанџијска традиција.

Борис Лакатош, успешни произвођач од само 23 године, наш је водич кроз плодне хртковачке њиве. Добро смо поранили зарад те авантуре, јер у бостан ваља кренути пре "концерта" цврчака. Борисов препланули тен говори нам да је сате и сате оставио испод сунца родног неба.

- Јесам, али не жалим се, јер сам задовољан пласманом и продајом - каже са осмехом.

ОСАМ ДИНАРА ДАЈЕ НАКУПАЦ

НА почетку су грчке лубенице преплавиле тржиште, јер оне раније стижу, али временом су их сремске надјачале. Уосталом, ко би куповао бостан са далеког пута, када може да се заслади домаћим, свежим плодовима. А цене као цене, никада довољно високе да оправдају труд и ентузијазам произвођача.

- На велико смо их продавали за 80 динара, али врло брзо су пале на 60, па сада на 30 и 20 по килограму. Накупци су задовољно трљали рукама када су их добијали за 20, па за 14 и сада их носе већ за осам динара - каже Вера.

- Сваког другог дана долазе ми стални купци из Новог Сада, Београда, Коцељеве и Чачка, а и кућа нам је на главном друму, па сви знају на коју тезгу треба да сврате.

Док Борис вешто скида лубенице и слаже их на приколицу, питамо га како зна да су баш те "праве". Сазнајемо да је жути траг знак да су довољно "одлежале" и да могу са њиве. Када рашире белу шару толико да постане већа од зелене, таман су за скидање. Показује нам Борис и петељку, по којој су људи некада успевали да "ошацују" да ли ће лубеница усрећити купца.

- По систему "кашичица и брк", осушена петељка каже да је бостан зрео. Али према томе више не можемо да се равнамо, јер нису лета као некад. Велике су осцилације у температури, ноћи су хладне, дани врели, па се дешава да се петељка спаруши и на недовољно зрелој лубеници - открива нам млади произвођач који је занат рано украо од деде.

Борис сади шарене лубенице, јер признаје да са црним сортама још није на "ти". Брине га како би се изборио са њима када немају шаре да их одају. Са њима очито треба више такта.

Зато су баш оне специјалност Вере Волар. Нема путника намерника који је једном купио црну лубеницу код ње а да се није вратио.

- Она је права краљица сласти. Има танку кору, слађа је и брже сазри, али мораш више да јој "цинцулираш", јер је осетљивија - прича Вера.

- Људи кажу да им је егзотична, пошто је све ређе проналазе. Ко год је свратио на моју тезгу испред куће, а овуда је увек прометно јер пут води за Нови Сад, Београд, Шабац, Лозницу, па даље за Босну, вратио се. Имам купце који су овог лета били и по 15 пута.

Ко се и не би вратио по слатку "мађарицу", како су некада звали ову сорту, са којом се лети, уместо кафе, долазило у госте. Важно је такву "лепотицу" и сачувати од враголастих равничарских птица и зечева, па из непрегледних сремских њива ту и тамо искочи понеко страшило. За старе Сремце било је незамисливо да међу бостан не поставе лутке од старих капута и шешира, како би уплашили животиње. Некада је било још важније сачувати плодове од људи, па се над њивом ноћу пажљиво бдило, а умеле су ту да севну и озбиљне варнице. Слатка лубеница била је као жена миражџика, сви су се о њу отимали.

КУЦНИ ДА "ЧУЈЕШ" СЛАСТ

НЕКЕ сремске навике одолевају временима, па тако и систем - куцни лубеницу да провериш да ли је слатка. Да ово заиста "ради", уверили смо се директно у њивама бостана. Куцнеш, па ако одзвони звонко, лубеница још мора да одлежи.

- Не ваља ни да се чује туп звук, јер то онда значи да је презрела. Дакле, нешто између је шифра - каже нам Лакатош.

Тако је и данас, само сада, чини се, накупци освајају плен и присвајају заслуге. Вера признаје да на путу увек боље прође него када тргује на велико. То дефинитивно обара цену, па испада да боље прођу они који над лубеницом нису пролили ни грашку зноја.

- Накупци су права господа: дођу, купе за мале, а продају за велике паре, док ми произвођачи тешко успевамо да наплатимо свој рад. Велика су улагања, све је поскупело, од семена преко најлона до ђубрива, а цене лубенице су исте већ десет година. Зато се боримо директном трговином - каже Вера.

Традиција продавања лубеница на дугим шоровима, за Сремце је посебан ћеиф. Не одричу се тезгица са сунцобранима, али се са сетом присећају и времена када је било сасвим уобичајено да возом транспортују своје плодове до Босне или Хрватске, па у комшилуку с поносом излажу лубенице. Многи Сремци су захваљујући њима први пут видели море, а "пале" су тако и неке љубави за цео живот. Данас произвођачи не путују на Јадран да би сласно продавали бостан, али лубенице из Срема и даље "броде" широм региона.

ЛАКО ЈЕ КАД САЗРИ

КАДА почне време скидања бостана, лаици са стране помисле да рукаве тек тада треба засукати, али за произвођаче је то најмањи стрес.

- Суштина је да се расад посади, па онда иде брига: отварај, затварај пластеник три пута дневно, прати температуру, одржавај грејање да не буде ни прејако ни слабо, изнеси расад на њиву, обилази је, пуштај залив, прати вегетацију, ђубри квалитетно, скидај "тунеле", заливај, чекај да сазри... Када све то успе, скидање лубеница дође као задовољство - објашњавају нам саговорници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

ОТВОРЕНА НОВА ФИЛИЈАЛА ADRIATIC БАНКЕ У КОМПЛЕКСУ SKYLINE