СВИ ГУНЂАЈУ, АЛИ КУПУЈУ: Цене паприке за ајвар у Пироту
ПОЧЕТКОМ септембра, Пироћанци се ужурбано припремају за предстојећу зиму, када је о зимници реч. Тијабарска пијаца буквално је крцата разним воћем и поврћем, а оно што ће сви спремити, сасвим сигурно је незаобилазни ајвар, "пинџур", али и пекмези, односно суве паприке. Цене су нешто више од прошлогодишњих, међутим, од домаће зимнице се не одустаје или је у најгорем случау смањена количина, али се ипак спрема.

Фото: В. Ћирић
- Гунђају и купују. Њима је скупо, нама је јефтино, али ипак се продаје. Људи најпре долазе, кибицују, питају пошто је, обилазе тезге, а кад их видим са празним џаком испод мишке и пијачним колицима, знам да су кренули по паприку за ајвар - рекао нам је један од старих продаваца на Тијабарској пијаци која се, због велике понуде, проширила и на околни парк крај Споменика ослободиоцима. Нарочито суботом, када је овде пазарни дан и када се народ сјати и из планинских села.
Међу Пироћанцима је иначе, популарнија "домаћа" паприка, што значи она која потиче из баште неког околног села као што су Крупац, Извор, Трњана, Пољска Ржана, Велики или Мали Јовановац, или из Бериловца, Барја и других места.
Домаћице тврде да је то аутохтона паприка која је издашнија и мање водна, па су за њу спремне да плате и фантастичних 18 динара по комаду. Када се купи, пече, ољушти, самеље и испржи - теглу ајвара прженом на зејтину тешко је спремити испод 600 динара.
- Сваке године спремам зимницу па ће тако бити и ове. За нашу четворочлану породицу, уколико спремимо све, потребно је бар 35.000 до 40.000 динара, што и није мала сума. Не волимо индустријску зимницу, па се мало потрудимо око печења, љуштења и сличних послова, али оно што спремимо знамо да је квалитетно. За спремање ајвара и пинџура се ангажујемо сви у породици јер је то велики посао који мора да се заврши у кратком року. Печена паприка не трпи стајање: мора одмах да се љушти, меље, пржи и ставља у тегле - каже Јасминањ Младеновић, домаћица из Пирота, која уз стандардну зимницу обавезно наниже и понеки венац паприке за пуњење млевеним месом или пасуљем.
Осим домаћих, на Тијабарској пијаци могу се срести и купци из суседне Бугарске, који купују мање количине "натуралних" односно природних производа. Истини за вољу, ове јесени их је мање у односу на претходне сезоне.
ЦЕНЕ
КИЛОГРАМ паприке за ајвар је од 120 до 150 динара, парадајза од 80 до 150, кромпира око 80 динара, белог лука од 400 до 800 динара, краставца 100 динара, купуса 50, док је шаргарепа дупло скупља. Црни лук је око 80 динара, кромпир 70...
Цене воћа, су од 120 до 150 динара за крушке, идентична је и цена разних кајсија и бресака, шљиве се могу пазарити за 50-60 динара за килограм, грожђе од 90 до 150 динара.
Препоручујемо

ТРИКОВИ ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА: Како најбрже да ољуштите печене паприке за ајвар
05. 09. 2022. у 09:56

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић
ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.
07. 06. 2025. у 11:30
Коментари (0)