ЧУДО ОД ВИШЊЕ У ФЕКЕТИЋУ: У бачком селу поносни на воће које не успева ни у једном другом подручју
СЕЛО Фекетић у бачкој општини Мали Иђош, које Балашевић у једној својој песми зове Блекетић, алудирајући на његово име (преведено са мађарског) Црно Брдо, било је у знаку свог бренда, такође црне боје – вишње, са заштићеним географским пореклом, јер не успева ни у једном другом подручју!

Foto:Z.Rajic
У Фекетићу нема ниједне куће без стабла црне вишње, а цело село има десетине хиљада садница овог висококвалитетног воћа.
- Ова наша аутохтона сорта, која се раније једноставно звала „фекетићка црна вишња“, а садашњи назив је „прима“, има до 70 одсто више антиоксиданаса од осталих врста, и изузетно је слатка. Институт за воћарство у Чачку је утврдио да је фекетићка вишња најотпорнија сорта на свету. Наш је „проблем“ што, иако имамо пуно вишања у селу, и засади се стално повећавају, опет не можемо да задовољимо потражњу – рекао је председник Савета МЗ Фекетић Бела Бојтош.
На овогодишњим „Данима фекетићке вишње“, 20. по реду, могли су да се дегустирају свежи плодови и разне посластице и производи од вишње – колачи, сокови, компоти, џемови, пекмези, слатко, ликер, ракија, вино, сос, па чак и супа, звана цибере.
Произвођачи се, због ниске откупне цене, нерадо одлучују да вишњу предају у откуп, јер, како кажу, више зараде ако је продају прерађену.
Шарени програм
„Дани фекетићке вишње“ су и празник села, који је ове године био испуњен дечјим карневалом, турниром у рвању, изложбама ликовних и ручних радова, концертима ученика музичке школе, културно-уметничких друштава и „Азуро бенда“ и ватрометом. Били су расписани литерарни и ликовни конкурс за ученике на тему „Моје село и вишња“, а бирао се и најлепше уређен простор испред куће. Посебна атракција било је такмичење у кувању јунећег паприкаша.
- Уз сок, вино, ликер и ракију од вишања, ове године ћемо правити и пекмез без шећера, из органске производње, јер наша вишња успева без употребе било каквих хемикалија – казао је Жолт Хоркаи из породице која је, са 350 стабала, највећи узгајивач вишње у Фекетићу.
Максимум из фекетићке вишње, међутим, нису извукли локални произвођачи, него брачни пар из Београда, Јелена Топаловић и Драган Симић, који су у Фекетићу подигли засад овог воћа на 1,5 хектара. Они од „приме“ праве органске производе – матични сок, џем, ракију и ликер, а успели су да произведу и уље од семена коштица вишања, које је јестиво и лековито, а има примену и у козметици.
- Жеља нам је била да искористимо све од вишње, па тако нудимо и петељке за чај и јастуке пуњене коштицама вишања – рекла је Јелена.

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

Халид Бешлић "тежак" 13 милиона €, а живи од кирије - "увалио" се у кредит
"САДА изнајмљујем све и живим од кирије, тако је најбоље."
21. 04. 2025. у 18:56 >> 18:56
Коментари (0)