МИОМИРИСИ ТРАДИЦИЈЕ КРАЈ КЕЈА: Кулинари из десет земаља окупљени на нишком 12. Међународном гастро-туристичком фестивалу

Јелена Ћосин

16. 05. 2025. у 16:00

НА нишком кеју, под отвореним небом и у амфитеатру поред Нишаве, кулинари из десет земаља припремали су специјалитете светске и домаће кухиње у оквиру 12. Међународног гастро-туристичког фестивала.

МИОМИРИСИ ТРАДИЦИЈЕ КРАЈ КЕЈА: Кулинари из десет земаља окупљени на нишком 12. Међународном гастро-туристичком фестивалу

foto: j. cosin

Поред такмичарског дела, посетиоци су могли да уживају у бројним пратећим активностима - презентацији нишке кухиње, промоцији вина и ракије, дегустацији чувеног војничког пасуља, креативним радионицама за децу, као и "Гастро пијаци" и мини-сајму старих и уметничких заната.

Један од највећих поборника гастрономије и кулинарске традиције, интернационални витез кулинарства и академик Милијан Стојанић, наглашава значај оваквих манифестација не само за туризам, већ и за културну размену.

- Најважније је што се оваква туристичка манифестација одржава већ 12. пут, што сведочи о континуитету и расту. Овде се окупља велики број гастронома и кулинара, али што је мени посебно драго, видим велики број младих. Старије колеге, које су свој део посла већ обавиле, сада знање преносе новим генерацијама, са колена на колено. То је највреднији начин да се искуство сачува и развија - каже Стојанић.

Он истиче да је присуство иностраних учесника велики подстицај не само за локалну гастрономију, већ и за укупни развој туризма.

Игра и музика уз добру храну

УЗ укусну храну и мирисе традиције, програм је употпуњен наступима фолклорних ансамбала и музичара. Покровитељи фестивала су Министарство туризма и омладине и Град Ниш, док је главни организатор Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниш.

- Имамо представнике из других земаља који долазе у Ниш да покажу шта је то што би могло да унапреди гастрономију - не само у свету, него и код нас. Важно је пратити савремене трендове и развој угоститељства. Постоји велика потреба за угоститељским радницима, посебно за куварима. Недостаје нам комплетна понуда. Нажалост, у Србији је све мање деце која желе да се баве овом професијом - искрен је Стојанић. - Кулинарство је позив који тражи страст, али и подршку. Деца треба да буду подстакнута да се баве овим занатом. То је лепа, креативна, али и напорна професија и жалосно је што је често потцењена.

У овогодишњем програму фестивала учествовало је око 3.350 такмичара и 33 судије из десетак земаља, међу којима су Румунија, Холандија, Црна Гора и земље бивше Југославије.

- У кухињским боксовима учесници припремају бистру супу, рижото, пасту, модерно јело, филете, бифтек и дезерт. Такмичиће се и у припремању рибље чорбе, гулаша и традиционалних српских јела - каже координатор Петар Мајсторовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.

05. 06. 2025. у 17:05

Коментари (0)

НЕОЧЕКИВАНО: Ево шта ради Ана Ивановић, док свет прича о разводу! Српкиња изненадила све (ФОТО)