УЗ РИБЊАК РАДИ И ВОДЕНИЦА: Како су Томићи из Забреге, којима Црница тече кроз двориште, искористили реку

З. РАШИЋ

21. 05. 2021. у 07:30

РАЈСКО место Забрега на дванаестак километара од Параћина, ушушкано међу брдима, а у њему још бајковитије имање Томића.

УЗ РИБЊАК РАДИ И ВОДЕНИЦА: Како су Томићи из Забреге, којима Црница тече кроз двориште, искористили реку

Фото З. Р.

Двориште ко полуострво. Окружено реком, а кроз њега протиче рукавац укроћене Црнице. У бистрој води нестваран призор јата пастрмки. А у дну дворишта, воденица са три камена.

Обновљен објекат, са прастарим начином "цепања" зрна жита у најздравије брашно. Изнад воденице опет рибњаци, али пастрмка по величини све мања, све до подмлатка тешког неколико грама.

ИСПЛАТИВО Гајење пастрмке

Фото З. Р.

Такву млађ Томићи купују, па је гаје до грамаже потребне за трпезу. И тако све до водопада и стене коју је Горанов прадеда разбио динамитом двадесетих година прошлог века. Ручно је затим копао рукавац и део реке скренуо у авлију. Тако је започело остварење његовог воденичарског сна, коме је праунук Горан (41) пре нешто више од деценије додао и базене са пастрмком.

ЗДРАВА ХРАНА

ГОРАН Томић истиче да је четврта, а његов син биће пета генерација која се бави воденичарством. Забрега је позната по воденицама. Има их пет али нема ко да ради у њима. - Ми смо успели да заокружимо производњу, па сад снабдевамо брашном са камена цело Поморавље, од Свилајнца до Крушевца. Људи се враћају здравој храни, цене квалитет.

- Овде, где живимо, река је највећи природни потенцијал. Кад је прадеда Дража направио воденицу, нашао је начин да ту снагу искористи. Ја сам то све надоградио. Кад већ имамо воду, што не бисмо гајили рибу? Вода тече, те тече. Поточној пастрмки Црница је природно станиште. Направили смо зато базене, купили калифорнијску врсту која се гаји за трпезу и кренули - објашњава Горан.

- Супруга Наташа, троје деце Марија, Милица и Михајло и његова мајка Слађа, сви су на истом задатку. Од рибњака и воденичарства живе, па су те послове развили до максимума.

Томићева воденица је једна од две које још раде у широј околини, па су решили да сами крену у производњу брашна на камену. На десетак хектара сеју бели кукуруз, пшеницу и раж.

ТРАДИЦИЈА Млевено брашно са камена

Фото З. Р.

Успели су да развију сопствени бренд пројиног брашна, интегралног пшеничног и раженог.

Тако су спојили традицију, квалитет и сопствени бизнис, а воденица је и даље на располагању свима за услужну мељаву. Од чврстог је материјала, али три камена раде на потпуно исти начин као пре једног века.

Горан додаје да има још простора у дворишту да се прошире базени.

- Планирамо да направимо и етно-парк за туристе, са здравом храном. Већ дуго година се из хобија бавим и пчеларством, а супруга однедавно производњом јаја. Домаћа проја, пастрмка, природни мед на трпези, то је оно што забрешка природа даје и што овај крај нуди - закључује Томић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.

16. 07. 2024. у 14:13

Коментари (0)

БЕЗ ГРУДЊАКА: Вимблдон је увек спектакл, али оно што је урадила Ана Ивановић нико не може да засени (ФОТО)