ПОСЛЕ ОДЛУКЕ О ЗАБРАНИ АДИТИВА Е171: Ево које намирнице би требало да избегавате због канцерогеног додатка храни
ПРОИЗВОЂАЧИ хране у Европској унији имају рок од шест месеци да се прилагоде забрани додавања адитива Е171 у храну, што значи да би по одлуци Европске комисије за безбедност хране требало до краја јуна да избаце титанијум-диоксид из производа за исхрану.
Титанијум-диоксид, који даје боју разним намирницама, како се наводи у образложењу одлуке Европске комисије, није више безбедан као адитив у храни. Након прегледа свих релевантних доступних научних доказа, надлежни су закључили да се не може искључити забринутост за његову генотоксичност.
Професор др Соња Марјановић, начелница сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије, каже да немамо податка о заступљености ове боје за храну у производима у Србији:
- Као најважније нежељено дејство адитива Е171 наводи се његова генотоксичност у цревном тракту, што је потенцијални окидач за малигне болести - објашњава др Марјановић. - Зато се у Европи већ годинама смањује његова употреба. Подаци показују да је она са 3,6 одсто, колика је била у 2017. години, спала на свега 1,8 одсто у 2021. Овај адитив се најчешће употребљавао у жвакаћој гуми.
Колико овог прехрамбеног адитива унесемо дневно, професорка Марјановић каже да је тешко да се процени:
- Све зависи од навика у исхрани, од којих је најважније колико једемо готових и прерађених намирница.
Према нашем Правилнику о прехрамбеним адитивима из 2018. године, дозвољена је употреба овог адитива у сурогатима рибље икре, прерађеној риби, намазима, гумама за жвакање, јестивим декорацијама за храну, житарицама, тесту, фином пециву, сенфу, зачинима, супама, мајонезима, кечапу и сосовима, салатама и сендвичима, храни за посебне медицинске намене, сајдерима, алкохолним пићима, дезертима и суплементима.
Титанијум-диоксид се иначе користи као боја за храну и његова технолошка функција је да оно што купујемо у радњама учини визуелно привлачнијим, да боју храни која би иначе била безбојна или да врати изворни изглед храни. Највише га има у намирницама од теста, куповним сендвичима, супама из кесице, сосовима, дресинзима за салате, али и суплементима, белој чоколади, жвакаћим гумама.
Титанијум-диоксид је такође присутан у козметици, бојама и лековима... Поједине студије су раније показале да може бити врло опасан по здравље, посебно органа за варење, а прва европска земља која га је забранила била је Француска 2019.
Још нема најава да ли ће се и када Србија ускладити са европским прописима везано за адитив Е171.
Сумња дуго траје
СУМЊА да титанијум-диоксид може изазвати рак траје већ годинама. Француски научници су 2017. доказали да код пацова редовно орално узимање адитива Е171 доводи до слабљења имуносистема и упале црева. Доказано је да супстанца пробија мембрану црева и у облику наночестица доспева у крв. Уследила су бројна истраживања, њих су спровели и стручњаци француске агенције за безбедност хране, заштиту околине и заштиту на раду. Та истраживања нису отклонила сумње. Одлучујуће су биле индиције да би титанијум-диоксид могао да утиче на људски геном. Након темељне провере, Европска агенција за безбедност хране није могла да искључи могућност токсичног деловања на гене.
Препоручујемо
ПОЧНИТЕ СА ПРИПРЕМАМА ЗА ЛЕТО: Савршене ноге уз комбиноване вежбе против целулита
10. 03. 2022. у 13:50
АКО СТЕ АНЕМИЧНИ, ВИШЕ МЕСА И ПОВРЋА: Дефицит гвожђа може да се превазиђе исхраном
09. 03. 2022. у 09:50
МАКРОН СВЕ ИЗНЕНАДИО: Ево шта каже о преговорима са Путином
ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон рекао је да не искључује могућност преговора са руским председником Владимиром Путином „када контекст дозвољава“.
17. 11. 2024. у 21:03
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.
17. 11. 2024. у 19:48
"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у
ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.
17. 11. 2024. у 09:28
Коментари (0)