ПОСЛЕ ОДЛУКЕ О ЗАБРАНИ АДИТИВА Е171: Ево које намирнице би требало да избегавате због канцерогеног додатка храни
ПРОИЗВОЂАЧИ хране у Европској унији имају рок од шест месеци да се прилагоде забрани додавања адитива Е171 у храну, што значи да би по одлуци Европске комисије за безбедност хране требало до краја јуна да избаце титанијум-диоксид из производа за исхрану.

Фото Shutterstock
Титанијум-диоксид, који даје боју разним намирницама, како се наводи у образложењу одлуке Европске комисије, није више безбедан као адитив у храни. Након прегледа свих релевантних доступних научних доказа, надлежни су закључили да се не може искључити забринутост за његову генотоксичност.
Професор др Соња Марјановић, начелница сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије, каже да немамо податка о заступљености ове боје за храну у производима у Србији:
- Као најважније нежељено дејство адитива Е171 наводи се његова генотоксичност у цревном тракту, што је потенцијални окидач за малигне болести - објашњава др Марјановић. - Зато се у Европи већ годинама смањује његова употреба. Подаци показују да је она са 3,6 одсто, колика је била у 2017. години, спала на свега 1,8 одсто у 2021. Овај адитив се најчешће употребљавао у жвакаћој гуми.
Колико овог прехрамбеног адитива унесемо дневно, професорка Марјановић каже да је тешко да се процени:
- Све зависи од навика у исхрани, од којих је најважније колико једемо готових и прерађених намирница.

Фото Shutterstock
Према нашем Правилнику о прехрамбеним адитивима из 2018. године, дозвољена је употреба овог адитива у сурогатима рибље икре, прерађеној риби, намазима, гумама за жвакање, јестивим декорацијама за храну, житарицама, тесту, фином пециву, сенфу, зачинима, супама, мајонезима, кечапу и сосовима, салатама и сендвичима, храни за посебне медицинске намене, сајдерима, алкохолним пићима, дезертима и суплементима.
Титанијум-диоксид се иначе користи као боја за храну и његова технолошка функција је да оно што купујемо у радњама учини визуелно привлачнијим, да боју храни која би иначе била безбојна или да врати изворни изглед храни. Највише га има у намирницама од теста, куповним сендвичима, супама из кесице, сосовима, дресинзима за салате, али и суплементима, белој чоколади, жвакаћим гумама.
Титанијум-диоксид је такође присутан у козметици, бојама и лековима... Поједине студије су раније показале да може бити врло опасан по здравље, посебно органа за варење, а прва европска земља која га је забранила била је Француска 2019.
Још нема најава да ли ће се и када Србија ускладити са европским прописима везано за адитив Е171.

Фото Shutterstock
Сумња дуго траје
СУМЊА да титанијум-диоксид може изазвати рак траје већ годинама. Француски научници су 2017. доказали да код пацова редовно орално узимање адитива Е171 доводи до слабљења имуносистема и упале црева. Доказано је да супстанца пробија мембрану црева и у облику наночестица доспева у крв. Уследила су бројна истраживања, њих су спровели и стручњаци француске агенције за безбедност хране, заштиту околине и заштиту на раду. Та истраживања нису отклонила сумње. Одлучујуће су биле индиције да би титанијум-диоксид могао да утиче на људски геном. Након темељне провере, Европска агенција за безбедност хране није могла да искључи могућност токсичног деловања на гене.
Препоручујемо

ПОЧНИТЕ СА ПРИПРЕМАМА ЗА ЛЕТО: Савршене ноге уз комбиноване вежбе против целулита
10. 03. 2022. у 13:50

АКО СТЕ АНЕМИЧНИ, ВИШЕ МЕСА И ПОВРЋА: Дефицит гвожђа може да се превазиђе исхраном
09. 03. 2022. у 09:50

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита
СВАКЕ године, упркос молбама и апелима, велики број људи пали стрљику и на тај начин долази до пожара у којима страдају туђи усеви, али нажалост и животи невиних бића.
27. 06. 2025. у 16:50
Коментари (0)