САВЕТ ЗА РЕУМАТИЧАРЕ: Више поврћа да умину болови (ЈЕЛОВНИК)

В. Н.

11. 08. 2022. у 14:50

СТАРЕЊЕМ дегенеративне промене на зглобовима постају све веће, а самим тим и реуматски болови постају све јачи. Осим стандардне медицинске терапије, у лечењу реуме битну улогу има и исхрана.

САВЕТ ЗА РЕУМАТИЧАРЕ: Више поврћа  да умину болови (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Реуматичарима се саветује исхрана са обиљем поврћа, много воде, незаслађених биљних чајева и природних воћних сокова. Примера ради, сок од парадајза богат је минералима потребним костима и хрскавици, а могу да помогну и сок од шаргарепе, нарочито сок исцеђен из свежег кромпира.

Препорука је да се узимају и намирнице које садрже сумпор, јер је он потребан за регенерацију и опоравак костију, хрскавице и везивног ткива. Намирнице богате сумпором су бели и црни лук, шпаргла, риба, живинско месо, јаја, сенф ... Помаже и храна богата амино-киселином хистидином, укључујући пиринач и овас.

Најважнија житарица за реуматичаре је хељда. Она садржи рутин и аскорутин, супстанце које делују лековито на многа обољења, од инфективних болести, преко атеросклерозе до артритиса. Оболели од реуме требало би да избегавју бели шећер, бело брашно, превише соли, конзервисану храну, алкохол и газирана пића.

Фото Shutterstock

За умањење бола услед реуме важно је и одржавање идеалне телесне тежине, ради што мањег оптерећење зглобова ногу и руку. Сваки сувишни килограм телесне тежине за колено представља оптерећење од 10 кг.

Ево примера антиреуматског јеловника:

Понедељак:

Доручак: пита од хељде са соком од парадајза, свежег или куваног
Ужина: малине
Ручак:  ћуретина динстана у луку и салата од шаргарепе и купуса
Вечера: свежа паприка пуњена младим сиром и пилетина на жару, кришка хлеба

Фото Shutterstock

 
 

Уторак:

Доручак: два кувана јаја, хлеб и сок од шаргарепе
Ужина: купине
Ручак:   сочиво са месом по избору и купус салата са краставцем
Вечера: порција интегралног пиринча са печуркама и шопска салата

Фото Shutterstock

 

Среда:


Доручак:  пита од хељде са соком од кромпира
Ужина: већа нектарина

Фото Shutterstock

Ручак: риба на жару са порцијом пиринча
Вечера: овсене пахуљице са јогуртом и мало језграстог воћа

Четвртак:

Доручак: овсене пахуљице са киселим млеком и малинама, заслађено медом
Ужина:  лубеница
Ручак:  шпаргла са пилетином, хлеб
Вечера: два барена јаја и сок од шаргарепе, парче младог сира

Фото Shutterstock

Петак:

Доручак: интегрални хлеб са сенфом и шунком по избору, сок од парадајза
Ужина: диња

Фото: Free Images Pixabay

Ручак:  мусака од тиквица са јунећим месом

Вечера: пита од хељде са салатом по избору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“