ПРЕКИНИТЕ ЗАВИСНОСТ ОД СЛАТКИША. Време је за озбиљне резове, овај режим исхране ће да вам помогне (ЈЕЛОВНИК)
УКОЛИКО не можета да замислите дан а да се не засладите, или сваки пад расположења "подижете" омиљеном посластицом, то може да указује да сте зависни од слаткиша.
Та врста зависности води у двоструки проблем: расположење се поправља само привремено, а превише слаткиша нарушава здравље. Да расположење и недостатк енергије не би решавали чоколадом или неком другом посластицом, важна је умерена и избалансирана исхрана. Истраживања показују да просечан становник Балкана за годину дана поједе између 25 и 34 кг рафинисаног шећера. Уз толику конзумацију једне од "четири беле смрти", врло лако долази до гојазности, промена у метаболизму, а неретко и до озбиљних здравствених проблема.
Дакле, уколико сте сигурни да током дана не унесете више од две кашичице шећера, нема разлога за забринутост. Али, ако за доручак волите да поједете ратлук уз кафу, па за ужину чоколадицу, уз ручак попијете газирани сок, помфрит зачините кечапом или мајонезом, после ручка се засладите колачем, а вечеру завршите сладоледом, време је да преиспитате свој начин исхране.
На јеловнику дијете за одвикавање од прекомерног конзумирања слаткиша кључне намирнице су пилетина, млечни производи, риба и ужине између оброка. Протеини из пилетине, рибе и млечних производа стабилизују ниво шећера у крви, подижу ниво хемијских супстанци у мозгу које поправљају расположење и повећавају енергију. Риба је додатно богата омега-3 масним киселинама, које утичу на стварање серотонина и поправљају расположење.
Чести и мали оброци, односно ужине помажу избацивању слаткиша и шећера, јер се тако одржава потребан ниво шећера у крви. Да бисте постигли најбоље резултате, идеална ужина би требало да садржи вишње, коштуњаво воће, грејпфрут, шљиве, кокице, крушке, јабуке, суве кајсије или јогурт са малим садржајем масноће.
Понедељак
Доручак: две кришке ражаног хлеба, туњевина оцеђена од уља и свежа црвена паприка
Ужина: пола шоље малина и шака ораха
Ручак: риба, барени кромпир и купус салата
Вечера: пилећа салата са руколом, паприком, црвеним луком и целером, две кришке ражаног хлеба
Уторак
Доручак: овсене пахуљице са јогуртом, десетак бадема и једна банана
Ужина: шака лешника
Ручак: гриловани пилећи филе са поврћем по избору и бареним кромпиром
Вечера: риба на роштиљу и 100 г куваног интегралног пиринча, барени броколи зачињен белим луком, сољу и маслиновим уљем
Среда
Доручак: 100 г младог сира, једно барено јаје, две кришке ражаног хлеба и једна свежа црвена паприка
Ручак: боранија са пилећим месом
Вечера: лосос са интегралним хлебом и салатом од бареног броколија
Четвртак
Доручак: палента са сиром
Ужина: воћни јогурт
Ручак: пасуљ и купус салата
Бечера: пилетина на жару са салатом од свежих краставаца и јогурта, парче интегралног хлеба
Петак
Доручак: два барена јаја, шоља јогурта и две кришке интегралног хлеба
Ужина: две мандарине
Ручак: сладак купус са пилећим месом и рен
Вечера: риба, две кришке интегралног хлеба и салата од ренданог купуса у шаргарепе зачињена по укусу
Препоручујемо
ЈАЧАЈУ ИМУНИТЕТ, УБЛАЖАВАЈУ БОЛ И - ГРЕЈУ: Једите љуте папричице, идеалне су за зиму
03. 12. 2022. у 18:50
ВЕДРАНА РУДАН САОПШТИЛА ДА УМИРЕ: Потресна објава хрватске списатељице
ХРВАТСКА списатељица Ведрана Рудан месецима се бори с канцером, а сада је објавила тужну колумну у којој је саопштила "да умире".
15. 01. 2025. у 10:17
ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било
ХРВАТСКА има битно више авио-путника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.
14. 01. 2025. у 11:38
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)