ОБЕЗБЕДИТЕ СЕ ДОК ТРАЈЕ СЕЗОНА: Кувани парадајз штити од срчаног удара
СВЕЖИ плодови парадајза су права ризница хранљивих материја неопходних здравом организму. Међутим, чињеница је да процес кувања парадајза појачава његове нутритивне вредности. Зато се за кувани парадјз каже да је својеврстан лек из природе.

Фото Shutterstock
Кључан састојак, поготово куваног сока од парадајза, јесте ликопен - моћни антиоксиданс, који се сматра најделотворнијим у односу на друге антиоксидативне хранљиве материје.
Редовно конзумирање сока од парадајза спречава зачепљења артерија, појаву атеросклерозе, рака, оштећења вида, срчаних обољења и других хроничних болести.
Истраживања су показала да људи са већом концентрацијом ликопена у свом масном ткиву имају нижи ризик од инфаркта миокарда.
Топи масноће
КУВАНИ сок од парадајза је идеална дијетална намирница јер ефикасно утиче на топљење масних наслага, засићује, а садржи обиље хранљивих материја.
Парадајз и ликопен повезују се са бројним користима у заштити од малигних обољења, посебно рака простате, желуца и плућа. Још 1999. године, објављивани су радови о ефектима конзумирања ликопена у парадајзу и производима од парадајза на различите врсте рака, укључујући карцином дебелог црева и ректума, панкреаса, желуца, дојке, и усне дупље.
Особе које редовно конзумирају парадајз или кувани сок од парадајза имају значајно смањен ниво лошег холестерола (ЛДЛ). Насумично комбиновано истраживање у вези са дејством ликопена из парадајза и оксидацијом ЛДЛ, које су спровели нутриционисти University of Torontos Faculty of Medicine показало је да су учесници који су конзумирали намирнице које садрже ликопен имали значајно снижену пероксидацију липида у крви, и бржу оксидацију лошег холестерола.

Фото Shutterstock
Група истраживача из Шпаније проучавала је интеракцију између антиоксиданата из парадајза и здравља црева, а резултати студије објављене у часопису Journal of Functional Foods кажу да је кувани парадајз ефикаснији у поређењу са сировим у борби против лоших бактерија, јер процес кувања појачава и његова пробиотичка својства.
Препоручујемо

ИСХРАНОМ ПОБЕДИТЕ ХЕЛИКОБАКТЕРИЈУ: Уз ову исхрану решите се проблема (ЈЕЛОВНИК)
09. 10. 2023. у 09:30

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Обавезно једите целер - идеалан је за боље памћење и јаке кости
14. 09. 2023. у 20:00

ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ ЕУ ОДБИЛЕ ТРАМПОВ ПЛАН: Неће да купују америчко оружје за Украјину!
ЧЕТИРИ европске земље одбиле су да учествују у пројекту председника САД Доналда Трампа о куповини америчког оружја за Украјину.
16. 07. 2025. у 14:12

БЕБА ИЗ СРБИЈЕ СЕ УГУШИЛА НАОЧИГЛЕД РОДИТЕЉА: Незапамћена трагедија на Халкидикију
БЕБА из Србије, стара свега 13 месеци, изненада је изгубила живот у једном угоститељском објекту на Халкидикију. Како наводе грчки медији, ова незапамћена трагедија одиграла се пред очима дететових родитеља.
16. 07. 2025. у 14:33

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)