ОБЕЗБЕДИТЕ СЕ ДОК ТРАЈЕ СЕЗОНА: Кувани парадајз штити од срчаног удара

И. К.

14. 10. 2023. у 19:00

СВЕЖИ плодови парадајза су права ризница хранљивих материја неопходних здравом организму. Међутим, чињеница је да процес кувања парадајза појачава његове нутритивне вредности. Зато се за кувани парадјз каже да је својеврстан лек из природе.

ОБЕЗБЕДИТЕ СЕ ДОК ТРАЈЕ СЕЗОНА: Кувани парадајз штити од срчаног удара

Фото Shutterstock

Кључан састојак, поготово куваног сока од парадајза, јесте ликопен - моћни антиоксиданс, који се сматра најделотворнијим у односу на друге антиоксидативне хранљиве материје.

Редовно конзумирање сока од парадајза спречава зачепљења артерија, појаву атеросклерозе, рака, оштећења вида, срчаних обољења и других хроничних болести.

Истраживања су показала да људи са већом концентрацијом ликопена у свом масном ткиву имају нижи ризик од инфаркта миокарда.

Топи масноће

КУВАНИ сок од парадајза је идеална дијетална намирница јер ефикасно утиче на топљење масних наслага, засићује, а садржи обиље хранљивих материја.

Парадајз и ликопен повезују се са бројним користима у заштити од малигних обољења, посебно рака простате, желуца и плућа. Још 1999. године, објављивани су радови о ефектима конзумирања ликопена у парадајзу и производима од парадајза на различите врсте рака, укључујући карцином дебелог црева и ректума, панкреаса, желуца, дојке, и усне дупље.

Особе које редовно конзумирају парадајз или кувани сок од парадајза имају значајно смањен ниво лошег холестерола (ЛДЛ). Насумично комбиновано истраживање у вези са дејством ликопена из парадајза и оксидацијом ЛДЛ, које су спровели нутриционисти University of Torontos Faculty of Medicine показало је да су учесници који су конзумирали намирнице које садрже ликопен имали значајно снижену пероксидацију липида у крви, и бржу оксидацију лошег холестерола.

Фото Shutterstock

Група истраживача из Шпаније проучавала је интеракцију између антиоксиданата из парадајза и здравља црева, а резултати студије објављене у часопису Journal of Functional Foods кажу да је кувани парадајз ефикаснији у поређењу са сировим у борби против лоших бактерија, јер процес кувања појачава и његова пробиотичка својства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

ОТВОРЕНА НОВА ФИЛИЈАЛА ADRIATIC БАНКЕ У КОМПЛЕКСУ SKYLINE