КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина
ФЕРМЕНТИСАНА храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици, а поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет
Фото Shutterstock
Зимница је незаобилазни део зимских гастрономских ритуала, богатство корисних хранљивих материја које радо припремамо и конзумирамо. Трпеза је у периоду зиме углавном богата, а уз редовне оброке велики је број догађаја на којима није лако испоштовати умереност.
Ферментисана храна и зимница: Које су њене најважније здравствене користи
Здравствене користи ферментисане хране која чини највећи део зимнице, добро су познате. Комбинација састојака из природно киселих намирница и течности воде у којој се додатно кисели и одвија процес ферментације утиче на повећање корисних својстава. Ферментисана храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици. Поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет. Слана киселина која се ствара ферментацијом чини ферментисану храну погодном за особе са дијабетесом, а неке студије су доказале да може помоћу у стабилизацији нивоа шећера у крви.
Фото: Shutterstock
Кисели купус: Зима се без њега не може замислити, да ли је то и најздравија зимница
Кисели купус обилује витамином Ц, бета каротеном, калијумом, магнезијумом и сумпором, а и има веома мало калорија. Један је од најјачих природних пробиотика. Одличан је извор влакана, уз витамине и минерале. Богат је ензимима који помажу телу да лакше разгради храну што је значајно за апсопрцију хранљивих састојака. Добре бактерије из киселог купуса су „мелем“ за слузокожу дигестивног система, а када нам је слузокожа здрава ћелије имунског система делују као барикада за нежељене супстанце и токсине.
Оно што кисели купус још издваја и ставља га на врх листе здравих намирница јесте витамин К2, који помаже у спречавању накупљања наслага калцијума (плакова) у артеријама. То је и најзначајнији фактор за појаву атеросклерозе. Мана киселог купуса је со, уз велику количину натријума.
Фото: Профимедиа
Кисели краставчићи
И они спадају у омиљене зимске намирнице. Садрже велику количину витамина К, Ц и витамина А. Уз добре дигестивне карактеристике, могу да утичу на смањење нивоа шећера у крви, а занимљиво је да сок од киселих краставаца може да умири грчеве у мишићима. Витамини Б групе (Б6, Б12), затим рибофлавин, ниацин и тиамин такође се налазе у киселим краставчићима. Ту су и велика количина воде, протеина, мало масноћа и доста влакана. Што се тиче минерала, у њима су гвожђе, калијум, натријум и фосфор.
Поред тога што добро утичу на пробаву, истраживања показују да кисели краставчићи могу да стабилизују ниво хемоглобина.
Фото: Shutterstock
Карфиол: За многе изненађујуће, али…
Карфиол је поврће које не садржи масноће и натријум. Обилује витаминима Ц, К, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минералима и фитохемикалијама. Добар је извор влакана, протеина, калијума и фосфора. Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења због алицина, а висок садржај омега-3 масних киселина смањује упалне процесе.
Ако редовно конзумирамо карфиол, смањујемо ризик од настанка артритиса, гојазности и дијабетеса, а ово поврће позитивно утиче на циркулацију. Глукозинолати у карфиолу погодују елиминацији штетних материја из организма, а све је више истраживања која потврђују да карфиол има потенцијале у превенцији малигних болести, захваљујући изотиоцијанатима. Комбинација селена и витамина је значајна за имунитет и добар ниво холестерола у крви. Како садржи најмање соли у односу на кисели купус и краставчиће, јасно је да је карфиол можда и најбољи избор из зимнице, ако у обзир узмемо потенцијалне ризике које конзументи ферментисане хране имају (посебно кардиоваскуларни болесници, особе са дијебетесом).
Photo: Pixabay
Да ли је ферментисана храна опасна због количине соли коју садржи
За особе којима не смета повећан унос соли и не угрожавају им здравље пре свега срца, кисели купус и свако друго укисељено поврће и воће је одличан избор. Стручњаци напомињу да је контрола уноса соли веома важна и за кардиоваскуларне болеснике и особе са дијабетесом. Међутим, друге предности ферментисане хране не би требало занемарити, а унос соли је препоручљиво исконтролисати кроз друге намирнице које такође садрже висок проценат соли: сухомеснати производи, сиреви, грицкалице…
(eKlinika)
Препоручујемо
ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ: Бадеми, ораси или пистаћи – који је најздравији?
30. 12. 2023. у 19:46
ЖУЧНА КЕСА НЕ ВОЛИ МАСНО: Кључан део здравља је одговарајући начин исхране (ЈЕЛОВНИК)
26. 12. 2023. у 10:00
СУКОБ НАМ ЈЕ ПРЕД ВРАТИМА Руте упозорава: Ми смо следећа мета Русије
РУСИЈА би могла да буде спремна да употреби војну силу против НАТО-а у наредних пет година, сматра генерални секретар НАТО-а Марк Руте.
11. 12. 2025. у 15:46 >> 16:40
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне
СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.
11. 12. 2025. у 16:22
ПЕЈАКОВИЋ: Срби су скупо платили ЛАЖ о Југославији, која траје од '45 и плаћаћемо је још
ГЛУМАЦ Никола Пејаковић одушевљава публику широм региона улогом Момчила у серији "Тврђава", која се бави ратним деведесетим и распадом некадашње државе Југославије.
13. 12. 2025. у 15:33
Коментари (0)