КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина

Novosti online

02. 01. 2024. у 20:30

ФЕРМЕНТИСАНА храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици, а поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет

КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина

Фото Shutterstock

Зимница је незаобилазни део зимских гастрономских ритуала, богатство корисних хранљивих материја које радо припремамо и конзумирамо. Трпеза је у периоду зиме углавном богата, а уз редовне оброке велики је број догађаја на којима није лако испоштовати умереност.

Ферментисана храна и зимница: Које су њене најважније здравствене користи

Здравствене користи ферментисане хране која чини највећи део зимнице, добро су познате. Комбинација састојака из природно киселих намирница и течности воде у којој се додатно кисели и одвија процес ферментације утиче на повећање корисних својстава. Ферментисана храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици. Поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет. Слана киселина која се ствара ферментацијом чини ферментисану храну погодном за особе са дијабетесом, а неке студије су доказале да може помоћу у стабилизацији нивоа шећера у крви.

Фото: Shutterstock

Кисели купус: Зима се без њега не може замислити, да ли је то и најздравија зимница

Кисели купус обилује витамином Ц, бета каротеном, калијумом, магнезијумом и сумпором, а и има веома мало калорија. Један је од најјачих природних пробиотика. Одличан је извор влакана, уз витамине и минерале. Богат је ензимима који помажу телу да лакше разгради храну што је значајно за апсопрцију хранљивих састојака. Добре бактерије из киселог купуса су „мелем“ за слузокожу дигестивног система, а када нам је слузокожа здрава ћелије имунског система делују као барикада за нежељене супстанце и токсине.

Оно што кисели купус још издваја и ставља га на врх листе здравих намирница јесте витамин К2, који помаже у спречавању накупљања наслага калцијума (плакова) у ​​артеријама. То је и најзначајнији фактор за појаву атеросклерозе. Мана киселог купуса је со, уз велику количину натријума.

Фото: Профимедиа

Кисели краставчићи

И они спадају у омиљене зимске намирнице. Садрже велику количину витамина К, Ц и витамина А. Уз добре дигестивне карактеристике, могу да утичу на смањење нивоа шећера у крви, а занимљиво је да сок од киселих краставаца може да умири грчеве у мишићима. Витамини Б групе (Б6, Б12), затим рибофлавин, ниацин и тиамин такође се налазе у киселим краставчићима. Ту су и велика количина воде, протеина, мало масноћа и доста влакана. Што се тиче минерала, у њима су гвожђе, калијум, натријум и фосфор.

Поред тога што добро утичу на пробаву, истраживања показују да кисели краставчићи могу да стабилизују ниво хемоглобина.

Фото: Shutterstock

Карфиол: За многе изненађујуће, али…

Карфиол је поврће које не садржи масноће и натријум. Обилује витаминима Ц, К, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минералима и фитохемикалијама. Добар је извор влакана, протеина, калијума и фосфора. Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења због алицина, а висок садржај омега-3 масних киселина смањује упалне процесе.

Ако редовно конзумирамо карфиол, смањујемо ризик од настанка артритиса, гојазности и дијабетеса, а ово поврће позитивно утиче на циркулацију. Глукозинолати у карфиолу погодују елиминацији штетних материја из организма, а све је више истраживања која потврђују да карфиол има потенцијале у превенцији малигних болести, захваљујући изотиоцијанатима. Комбинација селена и витамина је значајна за имунитет  и добар ниво холестерола у крви. Како садржи најмање соли у односу на кисели купус и краставчиће, јасно је да је карфиол можда и најбољи избор из зимнице, ако у обзир узмемо потенцијалне ризике које конзументи ферментисане хране имају (посебно кардиоваскуларни болесници, особе са дијебетесом).

Photo: Pixabay

Да ли је ферментисана храна опасна због количине соли коју садржи

За особе којима не смета повећан унос соли и не угрожавају им здравље пре свега срца, кисели купус и свако друго укисељено поврће и воће је одличан избор. Стручњаци напомињу да је контрола уноса соли веома важна и за кардиоваскуларне болеснике и особе са дијабетесом. Међутим, друге предности ферментисане хране не би требало занемарити, а унос соли је препоручљиво исконтролисати кроз друге намирнице које такође садрже висок проценат соли: сухомеснати производи, сиреви, грицкалице…

(eKlinika)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКАНЦИ ОТВОРИЛИ КИНЕСКИ БАЛОН КОЈИ СУ ОБОРИЛИ: Остали шокирани оним што се налази у њему - Могли су нас шпијунирати!

АМЕРИКАНЦИ ОТВОРИЛИ КИНЕСКИ БАЛОН КОЈИ СУ ОБОРИЛИ: Остали шокирани оним што се налази у њему - "Могли су нас шпијунирати!"

КИНЕСКИ шпијунски балон који је 2023. године прелетео Сједињене Државе био је опремљен америчком технологијом која је могла омогућити шпијунирање Американаца, према изворима који су директно упознати са техничком анализом коју је спровела америчка војска.

11. 02. 2025. у 13:30

3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми?

3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: "Томпсон - то није будала! Наши 'хероји' су давно починили масакр, а чији смо ми?"

"ЧИЈИ смо ми? Питајте Загребачку банку, Привредну банку, питајте Хрватску народну банку... Питајте све оне који нам се свакодневно церекају са свих портала и реците, имате Хрватску."

11. 02. 2025. у 17:12

Коментари (0)

КАЖИ ЖИКИ: Уметницу из Србије позвали у Ватикан, а онда јој поставили увредљиво питање (ВИДЕО)