ГАСТРИТИС И ЗБОГ ЗЕЛЕНИША: Савет гастроентеролога - Код проблема са желуцем избегавајте сирово поврће
ПРОЛЕЋНО буђење природе доноси код многих и "буђење" гастроентеролошких тегоба.

Фото Shutterstock
Учестао разлог тегоба је што пролећне временске прилике реактивирају чир на дванаестопалачном цреви и желуцу, а истовремено је и већа употреба зеленог поврћа, које понекад може да изазове отежано варење, односно диспепсију.
Доцент др Срђан Марковић, гастроенетеролог Клиничко-болничког центра Звездара, каже да би пацијенти који болују од хроничног гастритиса требало да избегавају сирово поврће и да конзумирају храну која је лако сварљива како би се спречила иритација желуца:
- Многи људи који болују од гастритиса доживе жарење и бол након конзумације црног лука, белог лука или парадајза. Особе са дијагнозом рефлуксног езофагитиса, односно ГЕРБ би такође требало да избегавају парадајз, ротквице, папричице, црни лук, сок парадајза, киселе краставаце.
Наш саговорник напомиње да није неопходно потпуно избацити ове намирнице, али је боље јести кувано и барено поврће или исецкано на ситне комаде.

Фото Shutterstock
- Потребно је придржавати се и неких општих правила у вези са исхраном - прича доцент Марковић. - Најиделаније је имати пет оброка у једнаким временским интервалима, од тога три базична и две ужине, конзумирати умерене количине хране и течности. Битно је и да се једе полако, и да се залогај жваће барем 20 пута. Дан не би требало да почиње са чајем, кафом и цигаретом, а важно је и да се доручкује сат после буђења. За ужину је најбоље да се поједе храна на бази цереалија и воћа или тост од интегралног ражаног хлеба.
И црева се буне
- ПАЦИЈЕНТИ са запаљенским болестима црева током погоршања болести би такође требало да се придржавају посебног режима у коме се унос свежег воћа и поврћа не препоручује у већим количинама - каже доцент др Срђан Марковић. - Свеже поврће треба добро опрати, спречити улаз бактерија у организам које могу да доведу да инфективног гастроентеритиса, чиме се додатно компликује дигестивна ситуација.
Наш саговрник упозорава да није добро јести ни превише врућа или хладна јела нити пити хладна пића и газиране напитке. Требало би да се избегавају масни оброци, пржена, похована и јела са запршком, кисела, љута и јако зачињена храна. Препоручује и да се ограничи унос соли, јер со повећава развој симптома ГЕРБ, док би течност требало да се пије 15 минута пре или сат времена након оброка, од којих би последњи требало да буде три сата пре одласка на спавање.
Гастроенетеролошке тегобе може да узрокује и глутен, који се налази у многим житарицама и индустријским прехрамбеним производима. Сматра се да више од 10 милиона особа у свету конзумира безглутенске намирнице јер имају такозвану нецелијачну преосетљивост на глутен. Надутост, нередовне столице, осећај недостатка енергије неретко су последица уноса глутена. Дакле, овај протеин из пшенице, јечма и ражи може да узрокује тегобе чак и код оних који не болују од целијакије.
Препоручујемо

КОСА ВАМ ЈЕ ТАНКА, ПУЦАЈУ ВАМ НОКТИ: Проверите да немате мањак цинка, ово су симптоми
23. 03. 2024. у 07:30

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!
УПРКОС томе што им нису били доступни миксери и разни састојци који нас данас чекају на сваком кораку, у прошлости су се људи довијали и успевали да припреме сласне десерте који се памте и данас.
03. 06. 2025. у 13:25
Коментари (0)