ЗДРАВЉЕ У ЧАШИ: Направите лековити сок од бундеве

Бојана Јовановић

19. 08. 2024. у 07:00

СИГУРНО смо да ретко ко конзумира свеж сок од бундеве, намирнице која истовремено има карактеристике и воћа и поврћа.

ЗДРАВЉЕ У ЧАШИ: Направите лековити сок од бундеве

Фото Shutterstock

Штета, јер предности наранџастог напитка су бројне – храњив је, богат витаминима (поготово А, Б, Ц и Е), минералима (предњаче калијум, цинк, фосфор, калцијум), омега 3 масним киселинама и влакнима. Притом, калорија готово и да нема, односно у 100 г бундевиног плода налази се само 26. Сок бундеве је веома здрав и због тога што садржи снажне антиоксиданте који смањују могућност развоја можданог удара и срчаних болести, а фитостерол и пектин, који су такође састојци овог напитка, умањују ризик од добијања високог крвног притиска.

Но, није то све! Овај, слободно можемо рећи, чудотворни напитак умирује желудац и проблеме са стомаком, од успореног рада црева до затвора, а трудницама олакшава јутарње мучнине. Камен у бубрегу и потешкоће са уринарним трактом такође ће брже проћи уз сок од бундеве, јер је одличан диуретик и „чистач“ од токсина. Смањује увећану простату, као и ниво глукозе у крви, холестерол и триглицериде. Чисти јетру, ублажава алергије, гљивичне и бактеријске инфекције, па и вирусе.

Фото Pixabay free images

Проблеми са депресијом биће као руком однесени уз само 100 мл овог сока дневно. Богат аминокиселинама, потпомаже лучењу серотонина, знаног нам и као „хормон среће“. Добар је и за вид, јачање костију и зуба, као и имуног система. Уз то, осигурава и миран сан, а заслађен медом спушта телесну температуру.

Пред крај ћемо вам открити да, веровали или не, бундевин сок може учинити чуда и за лепоту - хидрира и подмлађује кожу, умањује боре, чини је сјајнијом и здравијом. Уколико га користите за спољну употребу, убрзаће зарастање рана и хладити места на кожи након опекорине или уједа инсекта.

Фото Shutterstock

Остаје само још да вам кажемо како да га направите. Пресеците бундеву на четири дела, па јој ољуштите кору и одстраните семенке (можете их испећи у рерни и појести). Затим је исеците на што мање комаде, које ћете потом убацити у соковник или блендер. И – сав посао је завршен. Трудите се да направите онолико сока колико ћете тог дана попити, јер би требало да се конзумира свеже цеђен. Оптималан, препоручени дневни унос је 100 мл које би најбоље било попити ујутро и тако 30 дана заредом.

Након паузе од 10 дана можете поновити „куру“, а у напитак, у мањој мери, додати и воће или поврће по жељи. Уздравље!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Са којим народом Срби деле највише генетског материјала - можда ћете се изненадити!

Са којим народом Срби деле највише генетског материјала - можда ћете се изненадити!

ЧУВЕНИ мит "ми смо црни јер смо 500 година били под Турцима", заправо нема везе са истином. Српски и Турски гени су веома различити, а највише сличности имамо са Македонцима (93%).

17. 08. 2024. у 21:29

Коментари (0)

А ПОСЛЕ ПРОКЛЕТА ЈЕ АМЕРИКА: НБА лига се огласила о Николи Јокићу (и не само о њему)