ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором
КАДА припремате поврће за термичку обраду или салату, најчешће га љуштите.
Privatna arhiva
Али кора је пуна хранљивих материја које се губе ако је ољуштите и зато се препоручује да неко поврће само добро оперете. У наставку текста сазнајте и ком поврћу треба да оставите кору.
Фото Shutterstock
Кромпир
Кора кромпира и батата богата је калијумом, гвожђем и влакнима. Зато је препоручљиво да се кора кромпира не љушти, али је такође и савет да га увек добро оперете пре термичке обраде.
Фото Shutterstock
Шаргарепа
Шаргарепа је богата антиоксидансима и влакнима, као и витаминима Ц и Б3, а већина се налази у кори. Заправо, у слоју непосредно испод коже који се назива флоем. Зато је боље да и шаргарепу једете са кором, а и њу је као и кромпир потребно добро опрати.
Фото Shutterstock
Патлиџан
У иностранству то није обичај, али у Србији када се припрема патлиџан обично се кора љушти. Ово поврће је пуно воде које се налази у "месу", а кора садржи влакна, манган и антиоксидансе. Зато му оставите кору која ће термичком обрадом омекшати и лако ћете је сажвакати.
Фото: Free images Pixabay
Краставци
Када припремате салату, сигурно огулите краставац, али његова кора садржи витамин К, као и витамин А и препоручљиво је да ово поврће не гулите ако желите да унесете витамине и минерале у ваш организам.
Фото: Shutterstock
Тиквице
Тиквице су, као и краставци, пуне воде, па самим тим и кора је богатија влакнима, витаминима и минералима. Кора тиквица је богата антиоксидансима, влакнима, витамином Ц и калијумом, па ће кување са њом подићи нутритивну вредност ваших јела.
Напомена: Потребно је да поврће добро оперете пре јела.
(Ствар укуса)
Препоручујемо
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
Глумац из "Игре судбине" наследио дворац и све уложио у пољопривреду: "Краљ Александар је крстио децу у нашој породици"
"КО ГОД од пољопривреде живи, знајте да је радан човек."
01. 12. 2025. у 18:06
Коментари (0)