МАСЛАЧАК: Моћно чисти и јача организам

Бојана Јовановић

17. 06. 2024. у 14:11

СВУДА око нас трава се зашаренела, стиже лето, а њему у сусрет похрлили су и маслачци. Нема где их нема. А када бисмо знали колико су они лековити, не верујемо да бисмо их икада више згазили, макар и у непажњи.

МАСЛАЧАК: Моћно чисти и јача организам

Фото Shutterstock

Занимљиво је да је цела биљка јестива - корен, стабљика, листови и цвет, а широм света употребљава се у исхрани, али и лечењу. Као лек први пут се помиње још у 10. веку, у арапским записима, јер је био у употреби у њиховој традиционалној медицини. Ова коровска биљка пореклом је из западне Европе, а расте на свим континентима. Припада породици главочика (Asteraceae), трајна је и зељаста биљка која цвета од марта до маја интензивно жутим цветовима, главичастог облика. По сазревању цветови прелазе у ваздушасто, нежно семе беле боје, баш оно које смо толико пута одували у ваздух као дете.

Када преломимо стабљику и лист маслачка појављује се млечни сок, емулзија беланчевина и смоле. Уз њих, маслачак садржи минералне соли калијума, калцијума, магнезијума, силицијума, гвожђа (више него спанаћ, око три одсто), и витамине А, Б, Ц, Д и К. Такође, има и горке материје (гермакранолиде), које стимулишу дигестивни тракт, полифеноле (флавоноиде, кумарин), фитостероле, сапонин, каротеноид, полисахарид (инулин, који добро делује на равнотежу цревне флоре), холин (разлаже масноће). Полифеноли уз антиоксидативно имају и антиканцерогено дејство код тумора ткива дојке, јетре и простате. У корену маслачак садржи 40 одсто инулина, а у листовима 16-18 одсто витамина Ц.

Ко би рекао да се у тако малој биљци крије толико тога лековитог? Маслачак поспешује рад бубрега, желуца и јетре (користи се и за њену детоксикацију), јача слезину и панкреас, регулише ниво шећера у крви, масноће у организму, холестерол и триглицериде. Помаже код опстипације, смирује упале очију, диуретик је и ублажава упалу бешике, али и чисти организам, ублажава реуму, помаже лучењу жучи… Листове би било добро да беремо пре цветања, цветове током априла и маја, док би корен требало извадити на почетку пролећа или јесени. Контраиндикације код употребе ове биљке готово да не постоје, једино на шта би требало да обратите пажњу је то да, ако имате камен у жучи, не би требало да је конзумирате, јер би могла да га покрене.

ЧАЈ

У зависности од тога које делове маслачка користите за припрему чаја, испољиће се различито благотворно дејство овог напитка. Чај од корена маслачка помаже у смањењу целулита, чисти кожу, потпомаже рад јетре, избацује токсине из организма, ублажава уринарне инфекције и опстипацију. Направићете га тако што ћете две кашичице уситњеног корена маслачка ставити у 200 мл хладне воде, загрејати до кључања, кувати два минута, поклопити и склонити са рингле. После 10 минута процедите и пијте чај, најбоље две-три шоље дневно.

Направљен од листа маслачка, чај подстиче апетит и лучење жучи, излучивање мокраће, олакшава пражњење црева. Помаже и код поремећаја варења, упале жучне кесе, камена у жучи и мишићног реуматизма. Припремићете га тако што ћете кашику листа маслачка прелити са 200 мл кључале воде, поклопити и оставити да одстоји 15 минута. Потом процедите и пијте три пута дневно по шољу свеже припремљеног чаја.

САЛАТА

Од листова маслачка спрема се врло укусна салата, која обилује хранљивим материјама, поготово оним које се препоручују у исхрани трудница и жена у менопаузи. Салата је укуснија ако лишће берете пре цветања маслачка, јер после тога могу имати горак укус. Припремите је исто онако као што бисте зелену салату, са уљем, сирћетом и сољу, али додајте и мало шећера ако вам смета горкаст укус.

МЕД

Све популарнији у последње време, мед од маслачка јача имунитет, ублажава кашаљ и прехладу, гастритис, чисти организам од отрова и смањује стрес. Да бисте га направили, потребно вам је 500 цветова маслачка, 4 већа лимуна, 5 кг шећера и литар воде. У већу посуду ставите цветове и прелијте их хладном водом, па додајте лимун исечен на кришке. Поклопите и оставите да одстоји 24 часа, потом цветове изгњечите па процедите течност. Затим почните да је загревате, додавајући постепено шећер, док је још температура течности хладна или млака. Кувајте уз непрестано мешање све док се не згусне, прелијте у теглу и ваш мед је спреман за употребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА, НАЈВАЖНИЈЕ ДА СЕ НЕ ПРЕТВОРИ У ПОТПУНО ТРАГИЧНУ Застрашујуће упозорење Марије Захарове