ЛЕКОВИТА ПРИРОДА: Целер, биљка која чини чуда - Ево како да припремите чај, сок, или додатак са медом

Бојана Јовановић

06. 08. 2024. у 12:00

НАЗИВАЈУ га леком за све болести, чистачем организма, главним савезником у мршављењу…

ЛЕКОВИТА ПРИРОДА: Целер, биљка која чини чуда - Ево како да припремите чај, сок, или додатак са медом

Фото Shutterstock

Целер (лат. Apium graveolens) дефинитивно је једна од највише котираних биљака када је у питању њихова лековитост, а доступан је свима широм планете. Према неким подацима био је познат још Старим Грцима, те није случајно што у Хомеровој „Илијади“ Мирмидонови коњи пасу дивљи целер који расте у мочварама Троје, док у „Одисеји“ он описује ливаде љубичица и дивљег целера које окружују Калипсину пећину.

Реч је о двогодишњој зељастој биљци из фамилије штитоноша (Apiaceae), која се конзумира како свежа, тако и термички обрађења. Уз корен, стабљику и лист, користи се и семе целера, и то као зачин.

Целер обилује лековитим материјама, попут флавоноид-апиина, који делује антиоксидативно, етарског уља и аминокиселине аспарагин. Добар је извор влакана, магнезијума, фосфора, калцијума, витамина Ц, Б и Б6 и бројних других минерала. Енергетска вредност му је веома мала – 100 г корена са лишћем садржи тек око 14 калорија, а организму је потребно више енергије-калорија да би га сварио, од оне унете, па се често препоручује у различитим дијетама.

Садржи и етарска уља и терпен, који делују против бактерија и гљивица у слузокожи црева и мокраћних путева. Лечи различита обољења настала као последице стреса, ублажава астму, прехладу, кашаљ и бол у грлу, јачајући имунитет.

Фото Shutterstock

Помаже, такође, код проблема у вези са пробавом, отклања лош задах и одличан је борац против пролећног умора. Помиње се и да појачава сексуалну жељу, јер садржи хормон андростерон. Није то све! Хемијско једињење кумарин, присутно у целеру, зауставља штетно дејство слободних радикала, подстичући рад леукоцита.

Поменути комплекс Б витамина јача нерве, стимулише размену угљених хидрата у организму, чини кожу, косу, очи и јетру здравијима, а притом побољшава и рад црева. Уз то, снажан је савезник у борби против канцера, поготово оног који напада црева, желудац, дојке, јајнике и плућа. Најбоље би било да га једемо сировог, мада је веома здрав и кад је куван или пржен, као незаобилазни састојак домаћих супа и сосова. Но, оно што је постало планетарни хит пре неколико година, је сок од целера, па да почнемо са њим.

Чај од целера

Ако желите да побољшате варење пијте сваког дана по шољу свеже припремљеног чаја, после јела. За припрему вам је потребно 25 г корена целера, 25 г коморача, 25 г аниса, 25 г кима. Кашичицу ове мешавине прелијте шољом реле воде, поклопите и процедите после 10 минута. Уколико вас мучи гастритис направите следећи напитак и пијте по две кашике, три пута дневно, 15 минута пре оброка. Литром кључале воде прелијте 40 г корена целера, поклопите и оставите да одстоји осам сати.

Сок од целера

Овај сок слободно можемо назвати чудотворним, јер утиче на прегршт различитих фактора. Смањује нови шећера и холестерола у крви, притисак, целулит, ублажава реуматске болести и гихт у раним фазама, регулише менструални циклус. Такође, према недавно спроведеном истраживању, умањује ризик од добијања Алцхајмерове болести – испитаници који су најмање три пута недељно пили овај сок имали су 76 одсто мањи ризик од добијања овог обољења.

За припрему овог сока користе се само стабљике, по 10 за једну шољу, колико би било добро да попијете ујутру, одмах по устајању, на празан стомак, пола сата пре доручка. Најбоље би било да га направите у соковнику, јер онда нећете имати потребе да га цедите, а, ако не можете, исецкајте стабљике на ситније комаде, уситните у блендеру, па, ако је још остало крупнијих комада који вам сметају приликом пића, процедите га и пијте одмах, свежег.

Фото: Free Images Pixabay

 

Мед и целер код артритиса

Болови у леђима, проблеми са остеопорозом артрозом и артритисом биже знатно смањени, па и излечени ако будете свакодневно конзумирали овај мед. Оперите килограм целера, са лишћем, и самељите на машини за млевење меса. Добро оперите три лимуна па и њих самељите, са кором. Сједините их са целером и оставите да одстоји на тамном месту, седем дана. Затим процедите, додајте 300 г меда, добро промешајте, преспите у теглу и чувајте у фрижидеру. Узимајте по једну кашику меда три пута дневно, пре оброка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

ДВАДЕСЕТ ГРАДОВА ОБОГАЋЕНО УРБАНИМ ВРТОВИМА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА : „Никло као ја“