УБЛАЖИТЕ СИМПТОМЕ - ХРАНОМ: Препорука стручњака - Ако имате псоријазу једите броколи

И. К.

28. 10. 2024. у 06:45

ПСОРИЈАЗА је хронично обољење које је неопходно лечити лековима.

УБЛАЖИТЕ СИМПТОМЕ - ХРАНОМ: Препорука стручњака - Ако имате псоријазу једите броколи

Фото Shutterstock

Али, и поред медикаментне терапије потребне су одређене хигијенско-дијететске навике које у значајној мери држе болест под контролом.

Да би се ублажили симптоми псоријазе неопходно је увести избалансирану исхрану: намирнице богате витаминима, пре свега А и Д, минералима, антиоксидансима и дијетним влакнима. Препоручује се храна богата антиоксидансима, бета-каротенима (шаргарепа, кајсија, зелено лиснато поврће), фолном киселином (броколи, купус и зелено лиснато поврће), омега-3 масним киселинама (риба, ланено и чија семе). Унос црвеног меса и млечних производа са високим процентом млечне масти се ограничава.

Фото Shutterstock

Фолна киселина је значајна у смањењу симптома псоријазе. Смањује упалу и свраб и на тај начин доприноси опоравку коже. Највише фолне киселине садрже броколи, купус и друго зелено лиснато поврће. Унос цитруса (лимун, поморанџа, грејпфрут, мандарина) је ограничен. Могу се пити само разблажени цеђени сокови.

Осим исхране, за лечење псоријазе је веома важна правилна нега коже и препарати коју на њу наносимо.

Ево како би могла да изгледа ваша петодневна трпеза:

Фото: Shutterstock

Понедељак

доручак: салата од ренданог купуса, шаргарепе, кукуруза шећерца и туњевине, кришка хлеба са влакнима

ужина: једна свежа шаргарепа

ручак: грилована риба са броколијем као варивом, зачињено по укусу

вечера: бело месо на жару и салата од купуса, краставца и мирођије

Фото: Free Images Pixabay

Уторак

доручак: каша од 150 грама нарендане шаргарепе и 150 грама нарендане јабуке све преливено са 40 грама млевених ораха

ужина: једна банана

ручак: рибља чорба, барени кромпир и купус салата

вечера: ланено семе размућено у шољу нискомасног јогурта

Фото: Free Images Pixabay

Среда

доручак: овсене пахуљице са ситно исецканим бадемима, кокосовим љуспицама и преливено кључалом водом

ужина: печена јабука

ручак: грилована риба са броколијем као варивом, зачињено по укусу

вечера: салата од пасуља, кукуруза шећерца, црвеног лука и црвене паприке зачињена по укусу, кришка хлеба богатог влакнима

Фото: Shutterstock

Четвртак

доручак: уштипци од броколија

ужина: једна свежа шаргарепа

ручак: интегрална тестенина у сосу од туњевине, свежа салата од купуса и шаргарепе, зачињена по укусу

вечера: ланено семе размућено у шољу нискомасног јогурта

 

Фото Shutterstock

Петак

доручак: два барена јаја и динстана шаргарепа зачињена са мало белог лука и першуна

ужина: грожђе

ручак: лосос или орада, вариво као прилог

вечера: пројара са шољом кефира

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ШТА НИЈЕ У РЕДУ СА ТИМ?: Чувени тенисер открио када би Новак Ђоковић могао да заврши каријеру