БЕЗ ЊИХ НЕМА ЗДРАВЕ И ИЗБАЛАНСИРАНЕ ИСХРАНЕ: Интегралне житарице да смршате (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

25. 03. 2025. у 06:15

ИАКО су угљени хидрати "окривљени" да су главни узрок гојења и да би за мршављење требало избацити хлеб и друге производе од житарица са трпезе, чињеница је да су угљени хидрати неопходан део здраве и избалансиране исхране. Они телу обезбеђеују енергију, поправљју памћење и подижу расположење.

БЕЗ ЊИХ НЕМА ЗДРАВЕ И ИЗБАЛАНСИРАНЕ ИСХРАНЕ: Интегралне житарице да смршате (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Ипак, угљени хидрати се, као и масти и протеини разликују по својим нутритивним квалитетима. Стручњаци за исхрану саветују да је најбољи избор угљених хидрата у форми интегралних житарица.

С обзиром на то да интегралне житарице, осим других бројних хранљивих састојака, обилују дијетним влакнима, оне обнављају и подстичу активност пробавног тракта, хране тело витаминима, минералима, целулозом и биоактивним супстанцама. Интегралне житарице могу да побољшају опште здравствено стање, а уз то и чисте кожу, па и акне могу да нестану.

Ево како би могао да изгледа јеловник са повећаним уносом интегралних житарица:

 

Foto: Shutterstock

Понедељак

Доручак: кувано цело зрно пшенице, по укусу заслађено медом или посољено

Ручак: порција бареног интегралног пиринча, чорба са поврћем и месом, сезонска салата

Вечера: кисело млеко са ланеним семенкама

 

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Moja mala kuhinja

Уторак

Доручак: направити овсену кашу од овсених пахуљица и кључале воде, зачините сувим воћем и орашастим плодовима по жељи.

Ручак: рижото од интегралног пиринча са поврћем и белим пилећим месом

Вечера: палента са младим сиром

Фото Shutterstock

Среда

Доручак: скувајте ољуштени јечам (гершла) и зачините по укусу

Ручак: тањир куваног јела, барени кромпир као прилог

Вечера: барени просо зачињен по жељи

Фото: Shutterstock

Четвртак

Доручак: овсена каша са јогуртом, бананом и бадемима

Ручак: крем чорба од бареног поврћа са пилећим месом

Вечера: кукурузне пахуљице са јогуртом

Фото Shutterstock

Петак

Доручак: барени интегрални пиринач са туњевином и сезонском салатом

Ручак: бело пилеће месо на жару, кувана пешница, салата од барене цвекле

Вечера: пројара са сиром и спанаћем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЈЕЗИВА СМРТ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦА! Пао са 11. спрата, а сумња се и да је можда - бачен!?