КВАЛИТЕТНИЈА И РАЗНОВРСНИЈА ИСХРАНА НА ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ: Проширен избор оброка и појачана нутритивна вредност

Novosti online

13. 09. 2020. у 15:16

НА Војној академији исхрани се посвећује посебна пажња у циљу одржавања и унапређења захтеваног нивоа психо-физичких и интелектуалних способности свих њених припадника

КВАЛИТЕТНИЈА И РАЗНОВРСНИЈА ИСХРАНА НА ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ: Проширен избор оброка и појачана нутритивна вредност

Фото: Министарство одбране

Стални рад на унапређењу функције исхране усмерен је на правилну исхрану и задовољство корисника, првенствено ученика и кадета, као специфичних категорија узраста, код којих је потребно створити здраве навике у исхрани које доприносе расту њихових укупних способности.

У циљу побољшања квалитета исхране и задовољства свих корисника исхране на Војној акдемији у протеклом периоду урађено је много када је реч о унапређењу техничко-технолошког и нутритивног аспекта функције исхране.

Ради задовољења потреба у исхрани припадника Војске Србије извршена је измена доручка која је обухватила повећање норматива и додавање нових компоненти. Наведено је условило повећање енергетске вредност доручка за приближно 200 кцал или око 20%. Уз претходне измене које су за циљ имале већу заступљеност јела која су боље прихваћена од стране корисника, енергетска вредност целодневног оброка је повећана за приближно 400 кцал или 10%, тако да сада износи око 4200 кцал.

Проширен је избор оброка увођењем доручка на бази два менија и ручка на бази три менија. Нутритивна вредност доручка појачана је додавањем допунских компоненти уз истовремено увећање норматива постојећих прехрамбених производа.

Јеловник је, такође, обогаћен новом компонентом - мешавином житних пахуљица са и без сушеног воћа, коју кадети по сопственом избору могу користити уз доручак, а њом се на квалитетнији и потпунији начин задовољавају нутритивне и енергетске потребе кадета, генерисане повећаним психо-физичким напрезањима у редовној настави и на спортским активностима, као и способност за боље праћење наставе и усвајање нових знања (олигоелементи, алкалоиди и витамини групе „Б“).

Како би се за исхрану кадета и свих припадника Војске Србије обезбедили квалитетни прехрамбени производи промењени су кондиторски производи који се користе за ужину. Набављени су вафл производи, житни производ, кекс са млечном чоколадом и други производи који су свој квалитет потврдили на тржишту и радо су прихваћени и од стране кадета Војне академије.

Први пут је уведено да су индивидуална паковања  тих производа обележена логом Војске Србије.

За потребе исхране припадника Војске Србије део прехрамбених производа се набављаја у квалитету који је изнад квалитета који је заступљен на тржишту. Месне конзерве, које су битан сегмент исхране у Војсци, набављају се на основу посебних захтева квалитета како би се обезбедила дуготрајност и прихватљивост од стране корисника.
Спровођењем доследне контроле и корективних мера побољшан је и квалитет и асортиман сезонског воћа и поврћа, пекарских производа, свежег меса и сувомеснатих производа који се свакодневно користе у исхрани кадета.

Уређењем унутрашњости кадетског ресторана, постављањем новог осветљења и дисплеја са корисним информацијама о дневним менијима, амбијент сале за обедовање је учињен пријатнијим и функционалнијим за коришћење.

У централном делу сале за обедовање инсталирана је витрина за салате са разноврсним дневним менијем састављеним од три врсте салата, чиме је омогућено самопослуживање у складу са личним афинитетима кадета.

Заменом пластичног са порцеланским посуђем за обедовање омогућено је боље очување сензорних и нутритивних својстава хране и повећано задовољство кадета и свих оних који се хране на Војној академији.

Набављене су и стављене у функцију најсавременије машине за термичку обраду намирница, које омогућавају већу економичност технолошког процеса обраде намирница и боље органолептичке и нутритивне карактеристике хране у складу са потребама абонената, као и машине за прање прибора и посуђа чиме је унапређен санитарно-безбедносни аспект припреме и поделе хране према највишим стандардима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све

БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све

НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.

15. 12. 2024. у 12:00

Коментари (0)

АЛТА ЗА ДЕЧЈЕ ОСМЕХЕ: Пакетићи донели радост малишанима из Дома „Колевка”