КОРОНИ У ИНАТ ШИРИМО БИЗНИС! Од угоститеља до произвођача врхунских деликатеса
ДУГОГОДИШЊЕ угоститеље из Предејана и Пирота пандемија вируса корона погодила је као и њихове колеге широм земље, али упркос свим проблемима нису се поколебали, одлучили су да посао прошире и очувају предузећа.
Тржиштe југоистока наше земље од пандемије бране љутим папричицама у уљу, благим и љутим ајваром и пегланим кобасицама. Искуство у изради традиционалне хране Мотела "Предејане" и Дегустационог центра "Боемска потковица" из Пирота награђено је националном ознаком квалитета - жигом „Чуваркућа“.
Јужним краком Коридора 10 у околностима без пандемије дневно пролазе хиљаде путника и туриста. Међутим, проласком аутопута кроз Грделицу смањио се и број посетилаца Мотела "Предејане" па је нови пословни подухват био нужан како би опстали. Благи и љути ајвар и љуте папричица у уљу са ознаком Чуваркуће, рецепт је за опстанак фирме настао у долини Јужне Мораве.
- Сировине су са нашег поднебља, из Предејана и околине. Паприку печемо на посебној врсти дрвета што даје специфичан препознатљив укус специјалитету овог краја“ - прича нам Ивана Вучковић, директорка Мотела "Предејане".
ВЛАСНИК
Власник Мотела "Предејане" и један од најуспешнијих привредника са југа Србије Драган Павловић преминуо је у марту 2020. Павловић је био власник грађевинске фирме која је деценијама пословала у Русији, а пре 18 година је у свом родном крају купио чувени Мотел “Предејане”. Захваљујући овом познатом угоститељском објекту опстаје и варош Предејане.
Нови пословни подухват сложне породице и запослених добра је прилика да се "Чуваркућа" као сувенир понесе из Предејана у свет. Планирају излазак и на инострано тржиште. У Мотелу "Предејане", смештеном међу лепотама Грделичке клисуре, од оснивања 1962. служе се специјалитети по старинским рецептима. Шест деценија касније, корона је донела нови изазов – како очувати пословање.
- Одлучили смо да проширимо своју делатност и изађемо са новом понудом на тржиште. Производња традиционалних специјалитета нашег краја по којима је наша кухиња позната дуги низ година, све у циљу унапређења пословања у овим отежаним околностима“ - каже Ивана.
Од фаст фуда до произвођача деликатеса
Бисери традиционалне српске хране пиротског краја су боемска Потковица и Миџорска полудивља пеглана кобасица које су за свој врхунски квалитет добиле жиг "Чуваркућа". У породици Далибора Тошића, директора Дегустационог центра Боемска потковица из Пирота „пеглана“ се прави од 1967.
Још је његов отац 1989. године купио киоск за продају брзе хране у време када је Далибор био средњошколац. Од тада до данас, породична фирма прешла је дуг пут од угоститеља, хотелијера, до власника погона за прераду меса. У плану је и отварање Музеја пеглане кобасице. Далибор потврђује да од овог посла може пристојно да се живи, али „мора да се ради сваки дан по цео дан“.
- Веома је леп осећај када успете и када берете плодове свога рада и истрајности“ - каже он и открива да постоји интересовање страних купаца за „Миџорску полудивљу“, и то из Швајцарске. Међутим, проблеми постоје.
Ширење
Произведемо око 25.000 тегли годишње, а у плану је ширење производње
Потребна су додатна велика улагања у време када се због пандемије угоститељски бизнис преполовио. Месо набављају од сточара из околних планина, али и они муку муче јер нема муштерија у ресторанима и туристичким центрима као пре годину дана. Апелује Далибор да се сточарима у руралним подручјима додатно помогне посебним мерама и тако очува ланац производње од њиве до трпезе.
„Задњих годину дана смо у тешкој финансијској ситуацији као и многи предузетници у свету. Више од 50 одсто наших купаца су ресторани и хотели тако да бележимо велики пад производње“, прича Далибор. Пандемија је угрозила пословање и њиховог ресторана „Боем“ али, каже, опстају захваљујући помоћи државе.
Да оптимизам не напушта Далибора показују и планови да на тржиште након завршетка пандемије избаци нови производ „који још не постоји у свету“. Не открива детаље о каквом производу је реч. Иначе, у Заводу за интелектуалну својину у току је процес заштите географског порекла пеглане кобасице из Пирота.
Препоручујемо
ПОЈАЧАЊЕ У КУЋИ СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ: Небојша Шарановић нови потпредседник ПКС
30. 03. 2021. у 18:47
ЧАДЕЖ: Сви они уједињени против вакцинације раде против привреде својих земаља
29. 03. 2021. у 13:05
БАЛКАНСКА ШЕСТОРКА: Западни Балкан конкуретнији стварањем заједничког тржишта
19. 03. 2021. у 23:10
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ
О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.
15. 12. 2024. у 13:55
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све
НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.
15. 12. 2024. у 12:00
Коментари (0)