ЗА КИЛО СУВЕ ШЉИВЕ - ДВА КИЛА МЕСА: Род воћа преполовљен, а откупна цена за прераду иде и до 50 динара
ШЉИВА злата вредна! Откпна цена овог воћа прошле године је износила око 12 динара за килограм, а сада без 40 неће нико ни да преговара. Воћари кажу да ће за ракију она бити више од 40, за сушење око 50, а конзумна ће у откупу ићи и до 60 динара.

Фото Танјуг
Потражња за шљивама је велика и произвођачи не памте овакву годину. Многе шљиве су подбациле, град их је уништио, али и касни мраз.
- За ракију ће шљиве бити најмање, јер ће бити много скупа - рекао нам је Горан Симић из Горњег Црњиљева код Осечине. - Има мало шљива, хладњачари и извозници дижу цену зелене и конзумне шљиве. Робе нема довољно, а сада је већ сигурно да ће цена сушене шљиве у радњи бити од 600 до 800 динара. Не памтим да је толико била, јер ми сада дајемо шљиву без коштице за 350 до 400 динара. Прерађену и осушену. Брану шљиву сада продају за 50 динара, а таква ће бити цена и оне која се користи за сушење. Нисам до сада видео да људи из Блаца долазе код нас, у ваљевски крај, да купују чачанску лепотицу. Ситуација са шљивом сада је као са купином и малином. Мало их има и висока је цена.
Према речима Симића, који има свој воћњак, али и прераду, реално би било да цена шљиве буде сваке године око 30 динара. И 25 динара за килограм би било у реду.
- Није добро што је једне године 12 динара, а следеће 50 - сматра Симић. - Мени као произвођачу одговара, јер имам 100 тона робе, али као прерађивачу - не. Овакав распон цена нама се обије о главу, јер она 10 година буде малтене џаба, а онда једне буде овако висока. За сушење и ракију, она почиње да се тресе и скупља већ од 20. августа. За конзум се сада бере и продаје. Прошле године смо имали довољно шљива за наше потребе, али ове ни приближно неће бити. Плашим се да неће бити ни за мене довољно. Годишње продам око 200 тона, а ове неће бити ни 100.
Воћари кажу да ће бити "чупаво" код откупа и да је и сада велика борба да се дође до плода. Прерађивачи брину највише, јер им треба за ракију и сушење.
- Да би се избегле несташице, једина нада је да ће људи мање куповати сушени плод због цене - говори Симић. - Када буду видели да ће килограм суве шљиве коштати као два килограма меса, очекујемо да ће мање трошити. Сува шљива без коштице ће сигурно бити око 800 динара у продавницама.
НАЈБОЉИ УКУС
СРБИЈА је на неком 32. месту у свету када је реч о производњи суве шљиве. На првом месту је Чиле.
- Нама делује да смо велики произвођачи, али нисмо - каже Симић. - Ипак, имамо најбољи укус суве шљиве на свету. Нарочито ваљевски крај, јер је из Осечине све и кренуло. Овде има више од 40 сушара и пет великих погона. Осечина је једино село у Србији када говоримо о сушарама за шљиву.
Препоручујемо

ЗЕЛЕНСКИ БЕСАН: Ево шта је рекао о руској делегацији у Истанбулу
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски стигао је данас у турску престоницу, Анкару, на састанак са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, док се у Истанбулу очекује да руски и украјински званичници одвојено почну мировне преговоре.
15. 05. 2025. у 11:55

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Русију ће на преговорима у Истанбулу представљати ова два званичника
ВИСОКИ бивши званичник Кремља, који је желео да остане анониман због осетљивости теме, рекао је да ће Русију на предстојећим преговорима у Истанбулу представљати министар спољних послова Сергеј Лавров и саветник председника за спољну политику, Јуриј Ушаков, објавио је лист Вашингтон пост.
14. 05. 2025. у 09:19

ПРЕМЕШТЕНИ БАТИНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ: Није више у Алеји - остварила му се велика жеља, ево ГДЕ сада почива
ВЕЛИМИР Бата Живојиновић био је један од највећих глумаца на просторима некадашње Југославије. Многи су га поштовали и ван Србије. Добитник је бројних признања, многим младим глумцима је био узор.
15. 05. 2025. у 12:10
Коментари (0)