ЦЕНЕ ЗАПРЖИЛЕ АЈВАР: Цене неће падати, а произвођачи најављују и могући раст
ОМИЉЕНА зимница, ајвар, ове године ће заљутити и испостити кућни буџет.
Његова припрема у кућној режији кошта знатно више него лане, јер је квалитетна црвена паприка "на бирање", на зеленим пијацама, скупља од 30 до 50 одсто ове године. За килограм тренутно треба издвојити од 100 до 160 динара.
Парадајз има за трећину више цене од лањских и кошта од 80 до 200 динара. На кванташима је поврће јефтиније. Стручњаци истичу да цена неће падати, а произвођачи најављују и поскупљење у наредном периоду, јер је нема довољно због суше.
Код припреме ајвара треба рачунати и да је боца уља за 20 до 40 динара виша у односу на прошли септембар и достиже цифру од 200 динара.
- Ко планира да прави ајвар, боље да пожури, јер се очекује да ће паприка бити скупља, нема је довољно због суше - каже продавац на једној београдској пијаци. - Цене неће бити ниже. Ево, пре десетак дана је била 70 динара, а сада је од 100 до 160 динара.
На кванташким пијацама, црвена паприка на велико широм Србије кошта од 80 до 120, а мање квалитетна се може наћи и за 70 динара. Лошији парадајз за кување је на велико од 50 до 60 динара. Многи сматрају да и за то треба користити добар плод, а његова цена је од 90 до 130 динара. На београдској "Велетржници" истичу да је потражња за паприком у односу на претходну седмицу повећана за 50 одсто, а за парадајзом за 25 процената, због спремања зимнице.
Агроекономиста Милан Простран истиче да ови плодови имају изузетно високу цену ове године и да она неће падати.
- Квалитетна паприка је 50 одсто скупља него лане - истиче Простран. - Прошле године коштала је од 80 до 100 динара, а сада је 150, недавно сам видео да се продаје и за 200 динара. Парадајз је у односу на лањски, скупљи за око 30 одсто.
Према његовим речима, најгоре у овој ситуацији пролази потрошач због високих малопродајних цена, а најмање добијају домаћи, мањи произвођачи. Он објашњава да је поскупљење хране глобални тренд на који су утицали суша и ситуација са пандемијом.
На зеленим пијацама, већ је почела и продаја ајвара. Тако се 700 грама овог производа продаје се од 800 до 1.000 динара. Литар млевеног парадајза у пластичној боци кошта од 150 до 200 динара.
Простран индустријски ајвар сматра неквалитетним, а оцењује да ће добар, домаћи, који мањи произвођачи припремају на традиционалан начин, бити веома скуп.
У МЕГАМАРКЕТИМА СКУПЉЕ
У ТРГОВИНСКИМ ланцима килограм црвене паприке кошта од 110 до 200 динара, а парадајз се продаје од 100 до 230 динара. Распон цена индустријског ајвара је велики у зависности од квалитета. Тегла од 700 грама јефтинијег производа може се наћи на акцији и за 330 динара, али 300 грама квалитеног, премијум производа кошта и до 600 динара. За литар пасираног парадајза треба издвојити од 100 до 420 динара.
Препоручујемо
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ
О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.
15. 12. 2024. у 13:55
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све
НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.
15. 12. 2024. у 12:00
Коментари (1)