МАРКЕТИ ЈЕФТИНИЈИ, АЛИ СА ТЕЗГЕ ЗДРАВИЈЕ! Репортери "Новости" обишли пијаце да виде да ли су домаћице почеле да набављају за зимницу
НОВО доба наметнуло је и нове навике. Док су наше баке крајем септембра увелико спремале домаћу зимницу, данас се чак и домаћа може пронаћи на тезги. Кувати парадајз или ајвар? Спремати туршију? Или све то купити на тезги или маркету, главна је недоумица данашњег доба, када је у питању прављење залиха за зиму.
Продавци на пијацама немају исто мишљење. Једни тврде да је лане била боља сезона, други да је ова боља. Како било, домаћице стидљиво набављају поврће за прављење домаће зимнице.
Једно је сигурно, производи све скупљи и цене су скочиле у односу на прошлу годину, грађани су приморани да купују само најосновније. Ништа се не купује на велико већ за дневни трошак, а роба пропада, истакли су продавци.
- Слабо жене купују, нема данас много домаћица, немају времена, а ни услове јер углавном живе по становима - рекла је једна госпођа која већ деценију држи тезгу на пијаци у Миријеву.
Још један од разлога је и ш т о је на акцији у маркетима зимница повољнија, мада многи продавци истичу да квалитет индустријских производа не може да се мери са онима из кухиње.
- Нажалост, све се свело на увозну робу, има много маркета али оно што волимо да једемо из продавнице не може бити исто као домаће - у овоме су сложни сви продавци на пијацама.
На београдским тезгама има и мањих и већих теглица ајвара али се цене углавном крећу од 800 до 1.100 динара, док се у трговинским ланцима на снижењу може наћи прилично јефтиније и то паковања од 170 до 390 динара. Паприка на пијаци иде и до 300 динара, али има и оних јефтинијих од 100 до 150 динара, све зависи од квалитета, док се у маркетима може наћи за 220 динара.
Када је реч о зимници, мало боља врста парадајза, воловско срце на пијацама кошта од 300 до 350 динара, док се обичан парадајз може наћи и за 150 динара. У маркетима цена парадајза је око 220 динара. Цена флаше млевеног или куваног парадајза на тезгама је од 350 до 500 динара, у зависности од грамаже, док се у трговинским ланцима парадајз сок може наћи за много мање пара.
Цена лука је око 200 динара, шаргарепе од 150 до 200 динара, а толика је и цена краставца за зимницу на пијацама. Како су нам продавци рекли, верују да се цена неће мењати до краја године, да неће скакати и да ће остати иста. Краставац се у маркетима може наћи и за 110 динара, док су кисели краставци око 180 динара, а цена корнишона у зависности од грамаже иде до 250 динара. Лук и шаргарепа су такође у радњама нешто јефтинији.
Тегла шарене салате у маркетима је око 190 динара, док је на пијацама не драстично скупља, око 300 динара. Купус се може наћи по сниженој цени од 70 динара, док на тезгама његова цена износи око 150 динара.
Карфиол и на пијаци и у радњи држи исту цену, па је килограм 250 динара.
Биће више интересовања
ИАКО остаје као вечита дилема питање да ли правити туршију или је ипак на крају купити, продавци верују да ће продаја бити боља, да људи више воле домаће, али да је многима можда још увек рано за набавку.
Препоручујемо
КАКВО ВОЋЕ И ПОВРЋЕ ЈЕДЕМО? Стручњаци јасни - Нема опасности, ни разлога за страх
17. 09. 2023. у 13:37
ХИЉАДАРКА ЗА ТЕГЛУ АЈВАРА: Зимница и даље велики удар на кућне буџете Краљевчана
14. 09. 2023. у 11:08
МАКРОН СВЕ ИЗНЕНАДИО: Ево шта каже о преговорима са Путином
ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон рекао је да не искључује могућност преговора са руским председником Владимиром Путином „када контекст дозвољава“.
17. 11. 2024. у 21:03
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.
17. 11. 2024. у 19:48
"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у
ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.
17. 11. 2024. у 09:28
Коментари (0)