СРПСКА КУХИЊА У СВЕТСКОМ ВРХУ: Ајвар, ћевапи, качамак и малине доминирају гастрономском сценом

Бојан Милић

22. 02. 2025. у 14:21

ТастеАтлас, позната платформа која рангира традиционалне кухиње широм света, сврстала је српску кухињу на 15. место најбољих на планети.

СРПСКА КУХИЊА У СВЕТСКОМ ВРХУ: Ајвар, ћевапи, качамак и малине доминирају гастрономском сценом

Foto: Shutterstock

Овај резултат представља велики успех за гастрономску сцену Србије и потврду богате кулинарске традиције која се преноси генерацијама, преноси ТУ магазин.с

Српска кухиња је спој различитих утицаја, пре свега балканских, османских, аустроугарских и медитеранских, што јој даје посебан карактер и разноврсност укуса.

Основне намирнице попут меса, поврћа, сира и теста чине основу многих традиционалних јела, док се процеси припреме често ослањају на споро кување, печење и димљење, што доприноси богатству арома.

Марија Вуковић

Међу најпознатијим јелима српске кухиње налазе се ћевапи, пљескавица, сарма, пребранац, ајвар и качамак, али и традиционални сиреви попут сјеничког и златарског. Такође, српска кухиња је позната по својим пецивима, попут проје и пите са различитим филовима. Неизоставан део гастрономије су и слаткиши, попут баклаве, ванилица и орасница.

Фото Shutterstock

 
 
 

Најбољи специјалитети

Најбоље рангирани специјалитети националне кухиње са просечним оценама су:

– Пазарске мантије (4.7);

– Лесковачки ајвар (4.7);

– Комплет лепиња (4.6);

– Лесковачки роштиљ (4.6);

– Сврљишки белмуж (4.6);

– Слатко од руже, перкелт, бела чорба, сарма, бурек са сиром, пасуљ, пљескавица (4.4) и,

– Мућкалица, урнебес, гомбоце, крофне (4.3).

Најбоље оцењене намирнице су малине из Ариља (4.7), бачкопетровачки кулен (4.6), а треће место деле ужичка пршута и футошки купус (4.5).

ТастеАтлас рангирање потврђује да је српска кухиња препозната у свету, али такође пружа прилику за даљу промоцију и унапређење гастрономског туризма.

У ери глобализације, где модерни ресторани експериментишу са иновативним приступима традиционалним јелима, Србија има шансу да још више афирмише своју кулинарску сцену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.

16. 03. 2025. у 19:40

Коментари (0)

ЕВО ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ПАРТИЗАНУ ЗА ПЛЕЈ-ИН: Париз тријумфом над актуелним шампионом Европе свео шансе црно-белих за доигравање на мининмум