СРПСКИ СИРЕВИ ПОКОРИЛИ СВЕТ: Непознати купац из Јордана по један баш из Србије шаље човека да га донесе авионом у ручном фрижидеру
ПОТРОШАЧИ у Србији радије ће купити полутврди сир на коме је назначено да је из Француске, Италије или Швајцарске него домаћи у истом ценовном рангу.

Фото: Архива компаније "Млекопродукт"
Неретко тако праве велику грешку, јер Србија има премијум сиреве који квалитетом не заостају за онима високог ранга у поменутим земљама, каже Срба Јовановић, врхунски познавалац сира.
- Имате, у принципу, две врсте потрошача, оне код којих је пресудна цена и оне који цене квалитет и могу и спремни су да га плате. Многи од њих ће, чак и када могу да их приуште због цене, радије купити инострани сир него онај домаћег произвођача, и ту ће много погрешити. За то имамо неколико примера - истиче Јовановић.
Да домаћи сир може да буде и врхунски, Јовановић наводи "случај" пензионисаног професора Више пољопривредне школе у Шапцу Момчила Будимировића, који у Глушцима код Шапца прави козији сир по који сваке две недеље непознати купац из Јордана шаље човека да га у ручном фрижидеру авионом достави у ту земљу Блиског истока.
- А имамо и случај амбасадора Француске, земље која је светски чувена по својим сиревима, који је за један овдашњи сир рекао да је најбољи који је пробао у последњих пет година. Мени не треба већа потврда од тога - истиче стручњак.
Поред ових појединачних примера, достигнути квалитет показује и све веће интересовање за српске сиреве не само из региона, већ и тржишта на којима их досад није било, од Блиског истока па надаље.
- Да би се то проширило, морамо да, осим на базичним проблемима сточарства и млекарства с којима се суочавамо деценијама, радимо и на препознавању и заштити географског порекла и заштити појединачних марки. Прво имају само два сира, а друго је као интелектуалну својину заштитило тек десетак фирми - наводи Јовановић.
Сирарство у Србији има дугу традицију, али полутврде сиреве правимо тек последњих неколико деценија. Сада имамо све више премијум сирева, који дозревају дуже и наплате се више, али од зрелог тржишта смо далеко.
- Опада број крава и коза, а млади људи су све мање мотивисани да раде тај тежак посао где не постоји годишњи одмор или боловање. То је већ довољно тешко и без тога што следи као велика конкуренција сирева из иностранства који долазе на тржиште снажно субвенционисани код куће и тако су у старту у повољнијем положају што се тиче формирања цене. И на крају долази питање коме ћемо и ово што смо достигли оставити, јер све је мање школованог кадра, и поред великих напора млекарских школа у Пироту и Футогу, као и пољопривредних и ветеринарског факултета у Београду и Новом Саду – закључује Срба Јовановић.
(еКапија)
БОНУС ВИДЕО:
СРБИЈА, РЕГИОН, СВЕТ: Гост подцаста Владимир Лучић генерални директор Телекома Србија
Препоручујемо

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ НЕМАЧКОГ ГИГАНТА: Откази неминовни, још 12.000 радних места на леду
05. 03. 2025. у 00:45

СТИГЛА ОШТРА РЕАКЦИЈА: Трамп повукао потез који може да изазове хаос
05. 03. 2025. у 17:27

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита
СВАКЕ године, упркос молбама и апелима, велики број људи пали стрљику и на тај начин долази до пожара у којима страдају туђи усеви, али нажалост и животи невиних бића.
27. 06. 2025. у 16:50
Коментари (0)