ЕВО КАКО ТРГОВЦИ ЗАРАЂУЈУ: Опрани кромпир пет пута скупљи од неопраног! (ФОТО)
ОПРАНИ кромпир кошта од три и по до пет пута више од своје "прашњаве" верзије.

Фото. В. Н.
У мегамаркетима чиста и угланцана кртола продаје се од 70 до 95 динара за килограм, а "четкани" од 20 до 35 динара. У питању су редовне сорте овог производа, а млади кромпир, чија је сезона кренула, уобичајено је скупљи.
Логично је да се многи потрашачи запитају - зашто бисмо пет пута више платили производ само зато што га је неко опрао. Ипак, иако знатно скупљи, он има своје верне купце. Томе у прилог сведочи чињеница да је једна од највећих и ретких домаћих компанија које опраним кромпиром снабдева трговинске ланце, продала све количине за ову годину и чека ране сорте у другој половини августа. Како су репортери "Новости" истражили, прање кромпира је сложен процес током којег долази до ригорозне селекције и само производ највишег квалитета одлази на тржиште.
Потрошачи са којима смо разговарали имају различите ставове. Они који га користе као главни разлог за то наводе да, колико год рибали стандардни кромпир, не успевају тако добро да га оперу, што им је значајно, посебно ако га кувају са кором. Осим тога, истучу да јасно виде шта купују, за разлику од кромпира прекривеног земљом.
Никола Христић, из једне од ретких домаћих компанија које се баве овим послом, истиче да се у опраном кромпиру добија оно што је најбоље у њему.
ПРЕВАРА ДА УЗМУ ПАРЕ НАРОДУ
ЧИТАЛАЦ "Новости" Дејан Марић сматра да је то све превара и још један од начина да трговци профитирају.
- Ето, неко измислио прање кромпира да узме паре народу - каже Дејан. - Стварно не знам ко може толико више да плати што га је неко провукао кроз воду.
Мирјана Станојевић сматра да чисту кртолу купују лење домаћице.
- Не знам, коме може да буде толико тешко да опере кромпир, па је спреман да плаћа вишеструко више да му то неко други уради - пита се Мирјана.
Јован Родић каже да је то исто као када продајете чист и прљав ауто. Важно је, како наглашава, оно што је унутра.
- То је цела линија која креће од истовара бокс-палета, одвајања кромпира прво по величини, а онда пролази кроз ланац од три машине које служе само за прање - објашњава Христић. - Након прања мора да се одбаци све што није по стандарду, а то значи буквално сваки кромпир који има било какву пегу, флеку, тачку, неправилност или оштећење. Ту отпадне велике део, који би, иначе, прошао као савршен да се не пере. Тек када оперете видите какав је квалитет робе.
Он истиче да радман, односно оно што се добије на крају од почетне количине, некада може да буде само 20 до 30 одсто, а некада је од 80 до 90 процената. Након одбацивања друге и треће класе, кромпир иде на сушење, а након тога следи мерење, паковање и на крају одлази на палету. Према његовим речима, они који се баве прањем кромпира, морају пре сетве да воде рачуна о избору сорте, јер није свака погодна за тај поступак, као и о технологији.
- Тај читав поступак знатно поскупљује кромпир, само за радну снагу иде 10 до 15 динара по килограму, не рачунајући колико је производа отпало и све остало - наводи наш саговорник. - Ту је највећи проблем количина друге и треће класе која се открива након прања.
ПОТРОШАЧИ
ЈЕЛЕНА Марковић (45) из Београда каже да осим обичног кромпира, увек пазари и чисти.
- Већ годинама купујем опрани и користим га искључиво за кување или печење са кором - објашњава Јелена за наш лист. - Овај други никада не могу да очистим тако добро од земље и њега увек љуштим.
Неки потрошачи истичу и да никада не би купили угланцани кромпир, јер неће да га плаћају скупље само зато што га је неко опрао. Поједини наводе да о томе и не размишљају, али радије пазаре јефтинији, ако им делује да је доброг квалитета.
Објашњавајући разлоге за велику разлику у цени између чистог и неопраног производа, он истиче да није у питању висока маржа трговаца.
- Опрани кромпир који се тренутно налази на нашем тржишту је из увоза, а тзв. четкани, односно неопрани је од домаћих произвођача и зато је дошло до веће разлике - каже наш саговорник. - То је увозна роба која је скупља, нема је тренутно у понуди на домаћем тржишту, јер мало фирми у Србији то ради. У апсолутном износу већа је маржа на скупљем производу, али процентуално је она сада виша на четканом, него на опраном кромпиру. Тај који се продаје од 20 до 35 динара, кошта 10 динара.
Препоручујемо

УПОЗОРЕЊЕ ЗА КУПЦЕ У СРБИЈИ: Ако купујете храну онлајн обратите пажњу - појавили се лажни продавци
06. 05. 2021. у 11:15 >> 11:55

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

ГЛУМИЦА И РАНИЈЕ ИМАЛА ПРОБЛЕМА СА ЗАКОНОМ? Бурне реакције Русије на хапшење Биковићеве бивше, захтева се СТРОГА казна
ЛЕПОТИЦА из Санкт Петербурга, која се прославила драмом "Лед", за око нам је запела захваљујући романси са партнером из поменутог филма, популарним српским глумцем који је и у Русији изградио завидну каријеру.
06. 09. 2025. у 11:32
Коментари (6)