КУЛИНАРСКА УМЕТНОСТ: Пут ка одрживој култури исхране
ОДРЖИВА гастрономија, која се понекад назива и кулинарска уметност, представља везу између културе и хране. Такође, она се може односити и на стил кувања у одређеном региону.

Foto: Shutterstock
Имајући у виду да је на путу ка изградњи одрживих система хране много препрека, Генерална скупштина Уједињених нација је 2016. године одредила 18. јун као Дан одрживе гастрономије, како би се указало на значај одрживе гастрономије широм света.
Одржива гастрономија постаје све важнија у савременом свету, суоченом са растућом популацијом и ограниченим природним ресурсима. То укључује свестан избор намирница, подршку локалним произвођачима и очување кулинарске традиције, све са циљем смањења негативног утицаја на животну средину и промоције здравља.
Локална производи и сезонске намирнице
Здравствене предности одрживе гастрономије су вишеструке. Коришћењем локалних и сезонских намирница смањује се потреба за дугим транспортом хране, што доприноси свежини и нутритивној вредности оброка. Осим тога, подржавање локалне производње може смањити употребу пестицида и конзерванса, чиме се побољшава опште здравље популације.
Са економске тачке гледишта, одржива гастрономија подстиче локалну економију кроз подршку малим пољопривредницима и предузетницима. Развојем локалних тржишта хране јача се економска независност заједница и смањује се зависност од увоза.
Одржавање кулинарске традиције
Одржива гастрономија наглашава важност очувања традиционалних рецепата који користе локалне и сезонске намирнице. Ови рецепти често укључују једноставне методе припреме које су енергетски ефикасније и мање штетне за животну средину.
Одрживија припрема хране
Ефикасна употреба енергије током кувања, као што је коришћење поклопаца и печење више јела одједном, може значајно смањити потрошњу енергије. Коришћењем одрживијих извора енергије, попут индукционих плоча уместо плина, додатно се смањује еколошки отисак.
Смањење бацања хране
Један од кључних принципа одрживе гастрономије је смањење бацања хране. Планирањем јеловника и пренаменом остатака, можемо смањити отпад и очувати природне ресурсе утрошене у производњу хране.
Како подржати одрживу гастрономију?
Свако од нас може допринети одрживој гастрономији кроз једноставне промене као што су куповина локалних и сезонских намирница, садња властитог зачинског биља и воћа, те смањење бацања хране. Ове акције не само да чувају нашу планету, већ и промовишу здравији начин живота. Одржива гастрономија је кључна за очување наше планете и здравља будућих генерација.
Кроз свестан избор хране и одговорно кување, можемо направити значајну разлику у очувању природних ресурса и смањењу негативног утицаја на животну средину.

АМБАСАДА СРБИЈЕ ХИТНО РЕАГОВАЛА: Скандалозна изјава потпредседника Владе Северне Македоније
АМБАСАДА Србије у Скопљу изразила је данас дубоку забринутост поводом изјаве потпредседника Владе Северне Македоније задуженог за добро управљање Арбена Фетаија поводом 26. годишњице агресије НАТО-а на СР Југославију, која "не доприноси изградњи узајамног поштовања између две земље.
25. 03. 2025. у 19:11

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

Невин лежао у затвору 46 година, сада добија МАСНУ ОДШТЕТУ - али штету ништа неће моћи да умањи
ОДШТЕТА износи око 83 долара по дану за сваки дан који је Ивао Хакамада провео у затвору.
25. 03. 2025. у 10:23
Коментари (0)