УВЕК СПРЕМИТЕ ПРЕВИШЕ ХРАНЕ, ПА НЕ ЗНАТЕ ШТА СА ЊОМ: Прочитајте неколико корисних савета како да чувате намирнице са празничне трпезе

Дејана Калинић
Дејана Калинић

01. 01. 2024. у 09:50

ХРАНА је за многе један од најлепших делова празничних славља, али у исто време представља велику обавезу. Поред организовања заједничких вечера, куповине намирница и припреме, чување остатака хране постаје још један изазов, посебно ако их има у већој количини. Како да исправно пакујемо, чувамо и конзумирамо вишак хране након велике празничне гозбе.

УВЕК СПРЕМИТЕ ПРЕВИШЕ ХРАНЕ, ПА НЕ ЗНАТЕ ШТА СА ЊОМ: Прочитајте неколико корисних савета како да чувате намирнице са празничне трпезе

Фото: Free Images Pixabay

Многи праве грешке када је у питању паковање и складиштење остатака празничних оброка, што може да буде веома опасно. Постоји неколико основних правила која ће нас заштитити од потенцијалног тровања храном и која ће нам омогућити да наши остаци остану свежи и укусни.

Паковање

Важно је да обратимо пажњу на остатке одмах након што завршимо са оброком. Храна би требало да буде ван фрижидера највише два сата након конзумирања, а потом је важно да се одмах спакује у фрижидер или замрзне, да би се спречило ширење бактерија. Такође, пре складиштења у фрижидер, увек морамо да сачекамо да се топла храна охлади.

Боље је да избегавамо паковање великих комада хране, већ да их у посудама распоредимо у мање порције - на овај начин ће брже да се замрзну, биће нам лакше да их касније одмрзнемо и потом конзумирамо. Што се тиче врсте посуда у којима чувамо храну, то може да зависи и од намирнице које пакујемо. На пример, стаклене посуде су херметички непропусније од пластичних, тако да су добре за месо, млечне производе, супе, а вакуум кесе могу бити веома практичан и безбедан начин да спречимо да ваздух и вода дођу у контакт са храном.

Подгревање

Ако смо замрзнули храну у стакленим посудама, препоручљиво је да је прво одмрзнемо у фрижидеру пре него што је ставимо у рерну или микроталасну. Ако стаклену посуду преместимо директно са хладног на топло, стакло може да пукне. Затим, ако смо храну ставили у пластичне кесе, боље је да се постепено одмрзне у фрижидеру или да је загрејемо под текућом водом пре убацивања у рерну/микроталасну.

Остатке треба да подгрејемо на температури од минимум 100 степени, да би се убиле бактерије и да би се храна правилно и равномерно загрејала. Такође, препоручљиво је да их не конзумирамо дуже од три до четири дана након складиштења, чак иако на први поглед не изгледају покварено и немају необичан мирис - није вредно ризика.

Колико дуго остаци могу да трају

Као и све остало, остаци имају свој рок трајања. Да бисмо били сигурни да нам не стоје у фрижидеру исувише дуго, добро је да на посуди или врећици забележимо датум од када их чувамо. У већини случајева и у зависности од начина припреме, одређене групе намирница имају препоручено време колико дуго би требало да стоје у фрижидеру:

- Прасетина, јагњетина, јунетина може да стоји у фрижидеру три до четири дана, а у замрзивачу око два до три месеца.
- Сосеви могу да издрже и до 10 дана у фрижидеру и један до два месеца у замрзивачу.
- Кувани надеви и пире кромпир могу да издрже око пет дана у фрижидеру и чак 10 месеци у замрзивачу.
- Супа може да остане два до три дана у фрижидеру, а ако је залађена, може да потраје до шест месеци.
- Кувано или печено поврће оставите у фрижидеру три до четири дана или два до три месеца у замрзивачу.
- Дезерти, то јест пите и колачи могу да сечувају до 4 четири дана у фрижидеру и да буду залеђени до два месеца.

(РТ Балкан)

БОНУС ВИДЕО: РОЊЕЊЕ СА СВЕТИМ НИКОЛОМ: Необична божићна егзибиција у минхенском акваријуму

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

ОТВОРЕНА НОВА ФИЛИЈАЛА ADRIATIC БАНКЕ У КОМПЛЕКСУ SKYLINE