МИНЕРАЛИ: Важност јода у исхрани
Често је запостављен а веома важан. Јод је есенцијални минерал неопходан за производњу хормона штитне жлезде, који регулишу метаболизам, раст и развој мозга.

Фото Shutterstock
Недостатак овог минерала може довести до појаве струме (увећане штитне жлезде), хипотиреозе, стања које може изазвати умор, слабост мишића и повећање телесне тежине, проблема са памћењем и концентрацијом, промена расположења и многих других здравствених проблема.
Препоручени дневни унос јода за одрасле особе је 150 микрограма, док би труднице и дојиље требало да уносе више. Од недостатка јода пати трећина светске популације. У Србији, као и у многим европским земљама, ризик од недостатка јода је већи због природно сиромашног тла овим минералом. Зато хајде да се упознамо са намирницама богатим јодом које можете укључити у своју исхрану:
Алге су један од најбогатијих природних извора јода. Врсте као што су kombu kelp, wakame и nori садрже различите количине јода: Kombu kelp може да садржи до 2.984 микрограма јода по листу (1 грам), што је скоро 2.000 одсто препорученог дневног уноса. Wakame садржи око 66 микрограма по граму, док Nori има око 16–43 микрограма. Важно је напоменути да количина јода може да варира у зависности од врсте и порекла алги.
Риба - веће количине јода налазе се у рибама са ниским садржајем масти у поређењу са маснијим. На пример, 85 грама немасне рибе као што је бакалар може обезбедити до 66 одсто препорученог дневног уноса јода.
Млеко и млечни производи значајни су извори овог минерала. Једна шоља млека може да садржи од 59 до 112 одсто препорученог дневног уноса јода. Јогурт и сиреви попут чедра такође доприносе уносу јода.
Јодирана со један је од најлакших начина да се обезбеди довољан унос. Четвртина кашичице ове соли садржи око 71 микрограма јода, што је 47 одсто препорученог дневног уноса.
Шкампи су нискокалорични, богати протеинима и добар извор јода. Тако 85 грама шкампа садржи око 35 микрограма, односно 23 одсто препорученог дневног уноса.
Туна је такође извор јода, али га садржи мање у поређењу са нискокалоричним рибама као што је бакалар. Ако поједете 85 грама туне унећете око 17 микрограма јода, што је око 11 одсто препорученог дневног уноса.
Јаја су добар извор јода, посебно жуманце. Једно велико јаје садржи око 24 микрограма, што је 16 одсто препорученог дневног уноса.
Суве шљиве су одличан извор јода за вегетаријанце и вегане. Само пет сувих шљива садржи око 13 микрограма јода, односно девет одсто препорученог дневног уноса.
Лима пасуљ је добар извор влакана, магнезијума и фолне киселине, као и јода. Једна шоља куваног лима пасуља садржи око 16 микрограма јода, што је 10 одсто препорученог дневног уноса.
Међутим, важно је напоменути да прекомерни унос јода такође може изазвати здравствене проблеме, као што су поремећаји рада штитне жлезде. Због тога би требало да се консултујете са доктором пре него што направите значајне промене у исхрани.

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)