НЕОДОЉИВЕ ШАМ РОЛНЕ: Старински рецепт за нове генерације - Хрскаве споља, а кремасте унутра

Новости онлине

30. 03. 2024. у 15:00

ШАМ РОЛНЕ - Лепе су на око, а још лепши укус имају.

НЕОДОЉИВЕ ШАМ РОЛНЕ: Старински рецепт за нове генерације -  Хрскаве споља, а кремасте унутра

Foto: Shutterstock

За овакав колач се вреди потрудити, сви ће бити одушевљени.

Састојци:

За лиснато тесто:

  • 450 г брашна
  • 50 г путера
  • 250 мл топле воде
  • 2 жуманца
  • 1 кашичица сирћета
  • прстохват соли

За премаз:

  • 450 г путера
  • 50 г брашна

За шам:

  • 10 беланаца 
  • 600 гр шећера 

Припрема:                                                                                                                               

За тесто помешајте брашно, со и путер, па додајте жуманца, сирће и топлу воду. Месите да добијете глатко тесто. Растањите га оклагијом и намажите премазом од измешаног брашна и путера. Савијте као писмо и растањите оклагијом у правоугаоник. Поновите исто још једном. Савијте тако да десна трећина преклопи средњу трећину, а онда преклопите левом страном и оставите да стоји пола сата у фрижидеру. Поновимо исти поступак још 2 пута.

Тесто растањите оклагијом у облик правоугаоника, исеците на траке и обмотајте их око модлица за ролне. Пећи у загрејаној рерни на 250 степени. За шам умутити беланца у чврст снег и додавати мало по мало шећера. Мутите док се шећер истопи. Охлађене ролне напуните шамом. По жељи поспите их шећером у праху.                                                                                                                                                   

(Trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

КАЛАТЕС ПОКОПАО ЖЕЉКА ОБРАДОВИЋА: Нови тренер Партизана нам је дао додатну мотивацију!