ТУФАХИЈЕ: Јабуке пуњене орасима по традиционалном рецепту који се преноси с колена на колено
Туфах на арапском језику значи јабука одакле је и изведен назив за туфахије.

Фото Shutterstock
Рецепт за припрему ове посластице су у Босну донели Турци. За припрему туфахија су најбоље зеленије јабуке, тврђе, ситније величине, пробајте са сортом грени смит, а могу се користити и ајдаре.
Састојци:
- 1 кг шећера
- 1 кг јабука
- 200 г ораха
- 150 г сувог грожђа
- 250 мл слатке павлаке
- 1 кесица ванилин шећера
- цимет
Припрема:
Ставите шећер у 1,5 литар хладне воде и све прокувајте. Додајте у шећерни сируп кесицу ванилин шећера. У међувремену ољуштите јабуке и издубите их како бисте добили облик корпице. Када шећерни сируп прокључа, полако спуштајте издубљене јабуке у шерпу. Кувајте кратко док не омекшају. Када су јабуке куване, извадите их и оставите да се охладе. У млевене орахе и суво грожђе додајте мало шећерног сирупа и цимета, па направите смесу са којом ћете да пуните јабуке. Напуњене јабуке поређајте у посуду, прелијте шећерним сирупом и ставите у фрижидер. Умутите слатку павлаку, па када су се јабуке расхладиле сваку одозго украсите са по мало шлага пре служења. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЈЕДНОСТАВНА, А БОЖАНСТВЕНА ТОРТА СА КАЈСИЈАМА: Сочни укус који се памти
04. 07. 2024. у 16:00

БАНАНА СПЛИТ: Освежавајући десерт прави се за минут, поједе за трен!
02. 06. 2024. у 15:00

СЛАТКИ ГРЕХ: Нема кремастијег и укуснијег колача, а спрема се очас посла
30. 05. 2024. у 15:00

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)