АЛВА СА ГРИЗОМ: Оријентални слаткиш, а најбоље иде уз шољицу кафе
Алва или халва је посластица која потиче са Блиског истока, име алва долази од арапске речи халва, која у преводу значи слаткиш.
![АЛВА СА ГРИЗОМ: Оријентални слаткиш, а најбоље иде уз шољицу кафе АЛВА СА ГРИЗОМ: Оријентални слаткиш, а најбоље иде уз шољицу кафе](/data/images/2024-09-09/525483_alva_fmob.jpg)
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 шоља маслиновог уља
- 2 шоље крупног гриза
- 3 шоље шећера
- 4 шоље воде
- 1/2 шоље крупно сецканих бадема
- 1/2 шоље сусама
- 1 лимун
- мало каранфилића
- цимет
Припрема:
У воду ставите шећер, кору од лимуна, штапић цимета и каранфилић, па кувајте око пет минута од тренутка кад проври. Извадите ароматичне додатке. У једну дубоку шерпу ставите уље да се загреје и сипајте гриз. Непрестано мешајући, на средње јакој ватри пржите гриз. Додајте бадеме и сусам, па и њих пржите док не порумене. Скините шерпу са ватре и у гриз пажљиво сипајте врео сируп. Поново вратите шерпу на ватру, смањите температуру, па и даље стално мешајући кувајте гриз док не упије сав сируп (и не набубри). Излијте алву у једну већу чинију или у више мањих чинија и поспите циметом.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
![БАКЛАВА БЕЗ КОРА СЕ ПРАВИ БРЗО И ЛАКО: Укус ће вас потпуно распаметити БАКЛАВА БЕЗ КОРА СЕ ПРАВИ БРЗО И ЛАКО: Укус ће вас потпуно распаметити](/data/images/2024-02-26/456327_shutterstock-645590239_t.jpg?time=1709278104)
БАКЛАВА БЕЗ КОРА СЕ ПРАВИ БРЗО И ЛАКО: Укус ће вас потпуно распаметити
01. 03. 2024. у 07:00
![ТАРТ СА СМОКВАМА: Једноставан десерт који ће вас одушевити укусом ТАРТ СА СМОКВАМА: Једноставан десерт који ће вас одушевити укусом](/data/images/2024-09-04/523752_tart-sa-smokvama_t.jpg?time=1725458265)
ТАРТ СА СМОКВАМА: Једноставан десерт који ће вас одушевити укусом
04. 09. 2024. у 15:50
![ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал](/data/images/2024-11-22/547938_tan2024-11-0718301955-7_kf.jpg?time=1739212952)
ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан рекао је данас да је у САД "настао велики скандал" након што је амерички председник Доналд Трамп одлучио да открије колико су новца и коме америчке агенције исплатиле последњих година, а да је то "показало да је либерална глобална елита користила амерички буџет да би финансирала своју финансијску и идеолошку агенду широм света".
10. 02. 2025. у 19:39
![ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ](/data/images/2025-02-10/571462_117786-luka-doncic-ig_kf.jpg?time=1739187899)
ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ
ЛУКА Дончић један је од најбољих кошаркаша планете. Момак који из дана у дан фасцинира љубитеље кошарке је Србин по оцу, и не крије колико је привржен нашој земљи, а тренутно је у центру пажње због преласка у Лејкерсе.
10. 02. 2025. у 12:44
Коментари (0)