НЕОДОЉИВА БАКЛАВА СА ВИШЊАМА: Укусна посластица на другачији начин, и за сваку прилику

Јована Васић

21. 02. 2025. у 13:00

Док многи признају само баклаву с орасима, све је више оних који се окрећу и воћним комбинацијама овог традиционалног колача.

НЕОДОЉИВА БАКЛАВА СА ВИШЊАМА: Укусна посластица на другачији начин, и за сваку прилику

Foto: Shutterstock

Састојци:

За баклаву:

  • Танке коре 500 г
  • Вишње 500 г
  • Шећер 200 г
  • Млевени ораси 200 г
  • Маслац 200 г
  • Цимет 1 кашичица по жељи

За сируп:

  • Шећер 500 г
  • Вода 500 мл
  • Лимун 1 (сок и кора)
  • Ванилин шећер 1

Припрема:

Вишње оцедите од вишка сока. У посуди помешајте вишње, шећер, млевене орахе и цимет (ако користите). Загрејте рерну на 180°Ц. Плех (димензија око 30x20 цм) премажите растопљеним маслацем. Ставите једну кору на дно плеха и премажите је растопљеним маслацем. Поновите поступак са још 4-5 кора. Распоредите део фила од вишања преко кора. Прекријте фил са 4-5 кора, сваку премазујући маслацем. Поновите поступак док не потрошите сав фил и коре, завршавајући са корама на врху. Премажите последњу кору маслацем.

Оштрим ножем исеците баклаву на дијаманте или квадрате пре печења. Пеците у претходно загрејаној рерни око 40-45 минута, док не добије златно-смеђу боју. Док се баклава пече, припремите сируп. У шерпи помешајте шећер, воду, сок и кору лимуна, и ванилин шећер. Кувајте сируп на средњој ватри док не прокључа, а затим смањите ватру и кувајте још 10 минута. Оставите сируп да се мало охлади. Врућу баклаву прелијте млаким сирупом равномерно. Оставите баклаву да упије сируп и потпуно се охлади, најбоље преко ноћи. Баклаву са вишњама послужите хладну, исечену на комаде.

(superrecepti)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У НАЈБРУТАЛНИЈЕМ РАТУ: Уз помоћ Путина пао главни град, Русија добија војну базу од непроцењивог значаја?

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У НАЈБРУТАЛНИЈЕМ РАТУ: Уз помоћ Путина пао главни град, Русија добија војну базу од непроцењивог значаја?

ДОГОДИО се преокрет у најбруталнијем рату и то захваљујући Владимиру Путину, председнику Русије. Наиме, суданске оружане снаге заузеле су Картум избацивши из делова суданског главног града побуњенике из Снага за брзу подршку. Реч је о важној прекретници у сукобу који ту афричку земљу пустоши већ две године.

31. 03. 2025. у 08:39

АМЕРИКА СПРЕМА ВЕЛИКИ УДАР: Бомбардери убице циљају нуклеарне електране у Ирану (ФОТО)

АМЕРИКА СПРЕМА ВЕЛИКИ УДАР: Бомбардери "убице" циљају нуклеарне електране у Ирану (ФОТО)

Сједињене Државе су распоредиле стелт бомбардере Б-2 Спирит у војну базу Дијего Гарсија у Индијском океану, потез који би наводно могао бити повезан са припремама за потенцијални напад на иранску нуклеарну инфраструктуру.

29. 03. 2025. у 19:25

Коментари (0)

ЗАПАЊИО ЦЕО СВЕТ: Ово што је Никола Јокић урадио...