ТРИ ЈЕЛА ОД БУНДЕВЕ: Јачају имунитет, побољшавају пробаву и подижу расположење

Новости онлине

21. 03. 2025. у 09:00

Сви знамо да је бундева једна од најздравијих намирница, али уједно и најјефтинија. Од ње можете спремити обиље сланих и слатких јела, а ми вам данас доносимо 3 лака рецепата.

ТРИ ЈЕЛА ОД БУНДЕВЕ: Јачају имунитет, побољшавају пробаву и подижу расположење

Фото Shutterstock

Чорба од бундеве

Састојци:

  • 400 грама бундеве
  • 1 главица црног лука
  • 3 чена белог лука
  • 2 кромпира
  • 1 шаргарепа
  • мало целера
  • со и бибер, куркума
  • Уље
  • Свеж першун

Припрема:

На мало уља продинстајте црни лук и шаргарепу. Додајте кромпир, бундеву, целер и зачине. Промешајте све и налијте воде. Кувајте око 30 минута. После изблендирајте штапним миксером све и додајте свеж першун.

Фото: Схуттерстоцк

Намаз од печене бундеве

Састојци:

  • 400 грама печене бундеве
  • 200 грама куване леблебије
  • со, бибер, коријандер, кумин, слачица, бели бибер, црвена паприка
  • 1 чен белог лука
  • 1цм корена од ђумбира

Припрема: 

Бундеву испеците, а леблебију скувајте. Процедите леблебију и измешајте са печеном бундевом, белим луком и ђумбиром као и зачинима. Овај намаз може бити одличан доручак током посних дана.

Колач са бундевом и лешницима

Састојци:

За тесто:

  • бундева (300 грама, свеже нарендане)
  • уље
  • јаје
  • шећер (100 грама, пожељно жути)
  • млеко (200 милилитара)
  • ораси (50 грама, млевени)
  • мало гриза
  • цимета (1 кашичица)
  • брашно (2-3 кашике)
  • прашак за пециво

За прелив:

  • чоколада или какао табла (100 грама)
  • шећер (3 кашике, жути)
  • маслац (1 кашика)
  • млеко (80-100 милилитара)
  • чоколадни топинг (за декорацију)
  • посни шлаг (за декорацију)

Припрема:

Умутити јаје и уље, па додати шећер и млеко. У то додајте бундеву, орахе, гриз, цимет, брашно и прашак за пециво. Све лагано сједините и добро измешајте. Подмажите плех или тепсију, успите масу и пеците 35 минута на максимално 200 степени. У посебној посуди растопите шећер у млеку, додајте чоколаду и маслац. Пред крај печења прелијте преко печеног колача. Украсити шлагом и чоколадним топингом.

Foto: Shutterstock

 

(still)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПЛЕНУМ СА 7 ЉУДИ? НЕМА ГА ВИШЕ! У ЗГРАДИ ЈЕ ХАОС, 4 ДАНА ТРЕБА ДА СЕ ЧИСТИ Деканка Филолошког факултета лично избацује згубидане из зграде

"ПЛЕНУМ СА 7 ЉУДИ? НЕМА ГА ВИШЕ! У ЗГРАДИ ЈЕ ХАОС, 4 ДАНА ТРЕБА ДА СЕ ЧИСТИ" Деканка Филолошког факултета лично избацује згубидане из зграде

НЕКАДА највећа блокадерка, деканка Филолошког факултета, Ива Драшкић Вићановић избацила је блокадере из зграде факултета.

22. 07. 2025. у 14:41 >> 16:30

Коментари (0)

Нећете веровати за шта грађани Србије највише узимају кеш кредите током лета!