КАКО СЕ ПРАВИ ДОМАЋА МАСТ: Која сваком јелу даје посебан шмек

Новости онлине

09. 04. 2025. у 10:00

Шмалц (Schmaltz) је маст која се прави од пилеће или ћуреће масноће, као и од кожице.

КАКО СЕ ПРАВИ ДОМАЋА МАСТ: Која сваком јелу даје посебан шмек

Foto: Shutterstock

Обично се користити уместо путера или маргарина, а овако припремљена маст је одличан избор ако желите да побољшате укус јелима. Шмалц кувари упоређују с текућим златом међу састојцима који побољшавају арому и укус јела. Ову маст не морате само да користите за припрему јела и колача, већ можете да је мажете на хлеб уместо намаза.

Састојци:

  • 250 г пилеће масти и кожице
  • 1 црни лук

Припрема:

Кожу са пилетина ситно исецкајте и помешајте са машћу, па ставите у шерпу и сипајте воду тек толико да покрије. Кувајте док смеса не крене да кључа, па смањите температуру и наставите да кувате док сва вода не испари, отприлике неких сат времена. На крају додајте ситно сецкани црни лук и оставите на шпорету још неких 15 минута, довољно је да омекша. Добијену маст процедите и додајте у јела или мажите на хлеб. Ако је потребно посолите. 

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Потписан уговор о изградњи пројекта Марина Дорћол