ПРИРОДНО ДО НАЈЛЕПШИХ БОЈА: Четири методе за фарбање црвених јаја - Испашће вам најбоља
Фарбање ускршњих јаја један је од најлепших и најстаријих обичаја у вези са Васкрсом.

Foto: Shutterstock
Традиционално, црвена боја има посебно симболично значење, али данас постоји много техника и боја које омогућавају креативно украшавање. Нажалост, већина готових боја доступних у продавницама садржи вештачке састојке и хемикалије. Ипак, постоји неколико потпуно природних начина да јаја обојите у прелепу црвену нијансу користећи воће, зачине и поврће.
Сок од вишања
Ако желите интензивну црвену боју, природан сок од вишања одличан је избор. Поступак је врло једноставан – јаја ставите у шерпу, прелијте их соком од вишања и додајте мало соли и сирћета како би боја боље пријањала. Кувајте их на тихој ватри док не постигну жељену нијансу, а затим их оставите да се охладе у течности за још интензивнију боју.
Млевена паприка
Још један природни начин фарбања јесте коришћење млевене паприке. У литар воде додајте четири кашике слатке млевене паприке, мало соли и сирћета, а затим у ту мешавину ставите јаја и скувајте их. Важно је не користити љуту паприку, јер би њен укус могао продријети кроз љуску.
Луковина
Љуске црног и љубичастог лука већ се генерацијама користе за природно фарбање јаја. Јаја ставите у шерпу, прелијте их водом и додајте што више љуски лука. За још богатију боју можете додати и неколико кришки свеже цвекле. Додајте мало соли и сирћета, па кувајте док не постигнете жељену нијансу. Када се јаја охладе, премажите их уљем како би добила сјај.
Чај од хибискуса
Ако желите нежну црвено-љубичасту нијансу, испробајте чај од хибискуса. Направите јак чај у којем ћете потопити јаја. Оставите их у течности неколико сати или чак преко ноћи како бисте добили што интензивнију боју. Ова метода даје елегантне тонове и потпуно је природна.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТРЕНДОВИ ФАРБАЊА УСКРШЊИХ ЈАЈА: Ова палета боја доминира на друштвеним мрежама
03. 04. 2025. у 18:56

ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу
ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће свим земљама, укључујући и Србију, уведене царине бити суспендоване, осим за Кину, којој је тарифе увећао на 125 одсто.
09. 04. 2025. у 20:44

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО преносе локални медији, претпоставља се да су две особе заробљене након што се срушило градилиште Шин Ансан, у Иљик-донгу, Гванмјон-си, близу јужнокорејске престонице.
11. 04. 2025. у 10:00 >> 10:12

Мирзу Делибашића жена оставила због алкохола, сина му родила Српкиња (ФОТО)
МИРЗА Делибашић, легендарни кошаркаш из Сарајева, био је много више од спортисте – био је симбол страсти, харизме и људскости.
12. 04. 2025. у 11:25
Коментари (0)