ДОМАЋИ КУВАНИ ЂЕВРЕЦИ: Најлепше пециво које сте икад пробали
Кад бирају пециво, многи се опредељују за кувани ђеврек, специфично припремљено тесто уваљано у сусам. За разлику од обичног ђеврека, онај кувани пролази додатну термичку обраду, због чега му је и текстура другачија.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500 г брашна
- кесица сувог квасца
- 3 кашике уља
- равна кашичица соли
- 8 кашика шећера
- 150 мл воде
- 150 г сусама
Припрема:
Загрејте воду да се смлачи, па је скините са рингле, додајте квасац, кашику шећера и мало брашна, па размутите и оставите да одстоји пар минута. Активирани квасац сипајте у брашно, додајте со и уље и умесите тесто.
Пребаците тесто на побрашњену радну површну, па већом и мањом чашом вадите кругове од теста.
У већу шерпу сипајте преосталих седам кашика шећера, па растапајте на тихој ватри. Кад се шећер карамелизује, лагано сипајте литар воде и све време мешајте да се шећер не би стврднуо на дну шерпе. Кад ова вода проври, спуштајте ђевреке и кувајте их док не испливају на површину. Отприлике ће сваки ђеврек за три минута бити на површини шерпе.
Извадите ђевреке, уваљајте их у сусам, па их ређајте на плех који сте претходно обложили пек-папиром. Пеците ђевреке у рерни загрејаној на 200 степени док не порумене.
Да би ђевреци што дуже остали свежи, посуду у којој их чувате прекријте прозирном фолијом.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ХОР ЋЕ ПЕВАТИ НА САХРАНИ: Овако ће Саша Поповић бити испраћен на вечни починак, опело ће служити више свештеника
КРЕАТИВНИ директор "Гранда" Саша Поповић преминуо је 1. мата у болници у Паризу, а у четвртак ће бити сахрањен на Бежанијском гробљу и његови најмилији ће га испратити уз хор.
04. 03. 2025. у 17:37

"БИЋЕТЕ УХАПШЕНИ ИЛИ ПРОТЕРАНИ" Трамп запретио студентима ако започну незаконите протесте
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп запретио је да ће укинути савезно финансирање факултетима, школама и универзитетима који омогућавају „незаконите протесте“.
04. 03. 2025. у 15:24

ПРЕМИНУО ПЕВАЧ БОРА БОЈИЋ: Био је власник чувеног свадбарског хита и солиста Радио Београда
НАРОДНА музика је остала без још једног великог мајстора. 4. марта 2025. године.
05. 03. 2025. у 19:04
Коментари (0)