ДОМАЋИ КУВАНИ ЂЕВРЕЦИ: Најлепше пециво које сте икад пробали

Новости онлине

22. 05. 2024. у 07:00

Кад бирају пециво, многи се опредељују за кувани ђеврек, специфично припремљено тесто уваљано у сусам. За разлику од обичног ђеврека, онај кувани пролази додатну термичку обраду, због чега му је и текстура другачија.

ДОМАЋИ КУВАНИ ЂЕВРЕЦИ: Најлепше пециво које сте икад пробали

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 500 г брашна
  • кесица сувог квасца
  • 3 кашике уља
  • равна кашичица соли
  • 8 кашика шећера
  • 150 мл воде
  • 150 г сусама

Припрема:

Загрејте воду да се смлачи, па је скините са рингле, додајте квасац, кашику шећера и мало брашна, па размутите и оставите да одстоји пар минута. Активирани квасац сипајте у брашно, додајте со и уље и умесите тесто.

Пребаците тесто на побрашњену радну површну, па већом и мањом чашом вадите кругове од теста.

У већу шерпу сипајте преосталих седам кашика шећера, па растапајте на тихој ватри. Кад се шећер карамелизује, лагано сипајте литар воде и све време мешајте да се шећер не би стврднуо на дну шерпе. Кад ова вода проври, спуштајте ђевреке и кувајте их док не испливају на површину. Отприлике ће сваки ђеврек за три минута бити на површини шерпе.

Извадите ђевреке, уваљајте их у сусам, па их ређајте на плех који сте претходно обложили пек-папиром. Пеците ђевреке у рерни загрејаној на 200 степени док не порумене.

Да би ђевреци што дуже остали свежи, посуду у којој их чувате прекријте прозирном фолијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЦРНА ГОРА И БОСНА У НЕВЕРИЦИ: Њихови репрезентативци Иванић и Крунић певали српску химну Боже правде! (ВИДЕО)