РЕЦЕПТ ЗА САГАНАКИ: Грчки специјалитет од ког се стварају зазубице
Саганаки је познати грчки специјалитет, који се врло лако припрема и исто тако лако поједе. Ради се о чувеном прженом сиру, који се припрема уз само неколико састојака. Како би одушевили госте, Грци га често "запале" уз помоћ њиховог чувеног пића узо, али то је све по индивидуалној жељи припреме.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- табла или велика коцка качкаваља или фета сира
- со
- бибер
- мирођија
- маслиново уље
- брашно
- лимун
- мед
Припрема:
Уколико немате прави грчки сир, веома је битно да изабрани качкаваљ или фета буду таман толико тврди да се при пржењу не распадну, али и мало мекши, да се могу лепо топити и развлачити при сечењу.
Сир извадите из фрижидера и сачекајте мало да се његова температура изједначи са собном.
У дубок тањир сипајте брашно и помешајте га са мало соли, бибером и мирођијом.
Уваљајте сир са све четири стране.
У тигањ сипајте маслиново уље, довољно да прекрије дно.
Загрејте уље на средњој или блажој ватри. Када се загреје, не треба да дими.
Убаците сир у тигањ и пржите по два минута на обе стране. Током пржења треба да се праве они мехурићи од уља.
Сир треба да добије златну боју по површини и да се створи танка хрскава корица.
Исеците лимун на кришке и сервирајте уз сир одмах након пржења.
По жељи сервирајте и мед уз сир, за савршен прелив.
Одлично се слаже уз свеж парадајз и мало босиљка.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

САЛАТА ОД ЛЕБЛЕБИЈА И АВОКАДА: Готова за тили час, а освежава као ниједна до сада
23. 07. 2024. у 11:00

ЈЕЛО ОД КОБАСИЦЕ И ПРАЗИЛУКА: Јако је јефтино, скува се брзо, а укус је одличан
20. 07. 2024. у 09:00

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

УМРЛА ПЕВАЧИЦИНА МАЈКА: Ко је била Хафа Карић и откуд јој арапско име, ретко у Србији?
ЈАВНОСТ је изненадила вест да је преминула једна од омиљених дама породице Карић, Хафа Карић.
09. 03. 2025. у 17:51
Коментари (0)