ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Да ли да печемо на маслиновом уљу?

Бојана Јовановић

08. 08. 2024. у 08:30

ЈЕДНА од већих заблуда у кулинарству је та да не би требало пржити, кувати или пећи на маслиновом уљу, већ да је исправно користити га само хладно.

ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Да ли да печемо на маслиновом уљу?

Фото Shutterstock

Научно је доказано да маслиново уље добро подноси температуре више од 190 степени, односно оно девичанско и 191 степен, а екстра девичанско, високо квалитетно уље ниске киселости, не мења својства чак до температуре од 207 степени. Овим је доказано да маслиново уље можемо употребљавати буквално у свим врстама термичке обраде.

Ипак, иеална температура пржења хране је око 180 степени, када екстра девичанско маслиново уље уопште неће променити хемијски састав. Ради поређења, температуре уља које се развијају у фритезама за пржење износе између 175 и 190 степени целзијусових.

Међутим, ако посматрамо са нутриционистичке стране, лековита својства маслиновог уља најснажнија су када се користи хладно или лагано загрејано, због очувања бројних чинилаца ароме и боје, фитонутријената и противупалних дејстава.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОТКРИВЕН ПАКЛЕНИ ПЛАН ОПОЗИЦИЈЕ И СТРАНИХ АГЕНТУРА: ЖЕЛЕ ВУЧИЋЕВУ ГЛАВУ НА БЕОГРАДСКОМ МАЈДАНУ!

ОТКРИВЕН ПАКЛЕНИ ПЛАН ОПОЗИЦИЈЕ И СТРАНИХ АГЕНТУРА: ЖЕЛЕ ВУЧИЋЕВУ ГЛАВУ НА БЕОГРАДСКОМ МАЈДАНУ!

НА основу свих досадашњих ексклузивних информација о позадини тзв. еколошких протеста, које су се све до једне показале као потпуно тачне, склопљен је прецизан мозаик рушилачких планова опозиције и њихових страних ментора, темпиран за 10. август, чији је крајњи циљ физичка ликвидација председника Србије Александра Вучића.

08. 08. 2024. у 00:11

ДИГНУТИ РУСКИ И КИНЕСКИ БОМБАРДЕРИ, АМЕРИКА ПОСЛАЛА БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Реаговала и Канада, Вашингтон бесан - Невиђена провокација (ВИДЕО)

ДИГНУТИ РУСКИ И КИНЕСКИ БОМБАРДЕРИ, АМЕРИКА ПОСЛАЛА БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Реаговала и Канада, Вашингтон бесан - "Невиђена провокација" (ВИДЕО)

РУСИЈА и Кина по први су пут извеле лет стратешких бомбардера у заједничкој патроли у близини Аљаске, што упозорава на све шири оквир способности војног партнерства, које изазива све већу забринутост у САД-у и међу њиховим савезницима.

26. 07. 2024. у 07:28

Коментари (0)

ОТКРИВЕН ПАКЛЕНИ ПЛАН ОПОЗИЦИЈЕ И СТРАНИХ АГЕНТУРА: ЖЕЛЕ ВУЧИЋЕВУ ГЛАВУ НА БЕОГРАДСКОМ МАЈДАНУ!