ПАСТИТСИО: Грчка лазања са макаронама
Грци ово познато јело праве на свој начин и то са макаронама. Једнако је укусно, а потрудили су се да побољшају и чувени бешамел сос. Наравно без грчке фете јело не би могло да прође. Грци када кувају бешамел у њега додају и жуманца као и тврди сир јер те две намирнице знатно побољшавају укус. Али ни макароне не кувају као и сви. У њих додају шне од беланаца као и фету. После само поређају састојке и готова је најлепша грчка лазања.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 3 чена белог лука
- 2 црвена лука
- 1 кг млевеног меса
- 3/4 шоље црвеног вина
- 800 г ситног пелата
- 2 говеђе коцке за супу
- 2 кашике парадајз пасте
- 1 кашичица белог шећера
- 1 ловоров лист
- 1 кашичица цимета
- 1/4 кашичице млевеног каранфилића
За грчки бешамел:
- 100 г путера, несланог
- 3/4 шоље брашна
- 1 литар млека
- мало мускатног орашчића
- 1/2 кашичице солипа
- 100 г тврдог сира
- 2 жуманцета
Још:
- 400 г макарона
- 120 г фета сира
- 2 беланцета
- 75 г тврдог сира
Припрема:
У тигању пропржите ситно сецкан црни и бели лук. Додајте млевено месо и пржите док не буде готово. Сипајте вино и кувајте док не испари - око 3 минута. Затим додајте парадајз пелат, измрвљену коцку супе, парадајз пасту, шећер, цимет и каранфилић. Добро промешајте и додајте ловор. Када прокључа смањите ватру и крчкајте 45 минута до сат времена или док течност не испари. Повремено промешајте. Треба да добијете густу смесу. Добро охладите на собној темепратури.
Истопите путер, па додајте брашно и мешаје око минут. Полако сипајте пола количине млека, мало промешајте, па сипајте преостало млеко. Мешајте све време док се не згусне, али не сме да буде грудвица. Склоните са шпорета и додајте мускатни орашчић, рендани сир и посолите. Промешајте да се све сједини, па додајте жуманца. Поклопите и оставите са стране.
Скувајте макароне, па процедите. Након 3 минута додајте беланца која сте претходно умутили у чврст шне и измрвљену фету, па промешајте. Сипајте макароне у тепсију и поравнајте. Преко сипајте млевено месо и поравнајте. Затим прелијте бешамелом (ако се превише згуснуо, мало га загрејте) и поравнајте, па поспите ренданим сиром. Пеците у загрејаној рерни на 180°С док не буде готово. Охладите 10 минута пре сервирања. Пријатно!
(stvar ukusa)

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

КРВАВИ ПИР 2001: Зашто је Непалски принц побио целу краљевску породицу?
НИСУ МУ дали да ожени жену коју је волео, а онда је почело да се шушка да ће му одузети и право на престо.
12. 09. 2025. у 13:24
Коментари (0)